Hrady.cz
Proslulá fontána před Královským letohrádkem v Praze vznikla v letech 1563-1575 z podnětu císaře Ferdinanda I. Podle nákresu Francesca Terzia a dřevěného modelu Hanuše Preissera ji odlil proslulý kovolijec Tomáš Jaroš z Brna, rovněž autor největšího pražského zvonu zvaného Zikmund.
Zpívající fontána
© Jiří Špaček, 09/2010
Graficke pismenko Královská zahrada Pražského hradu byla založena císařem Ferdinandem I. r. 1534 na místě středověkých vinic severně nad Jelením příkopem. Má tvar protáhlého obdélníka a rozlohu 3,6 ha. Na západě ji ohraničuje ulice U Prašného mostu a severně ulice Mariánské hradby. Zahrada je zdarma přístupná veřejnosti, ale pouze v denní dobu od dubna do října. Vstup do ní je jednak u zastávky tramvají Královský letohrádek na východním okraji zahrady z ulice Mariánské hradby, na opačné, tedy západní straně pak od tramvajové zastávky Pražský hrad z ulice U Prašného mostu poblíž Lvího dvora. Přístup do zahrady je také možný výstupem po stezkách z Jeleního příkopu. Zpívající fontána se nachází přímo před Královským letohrádkem v tzv. giardinettu.
21.3. 2017

historie

V roce 1563 dokončil královský stavitel Bonifác Wohlmut stavbu pověstné střechy letohrádku v Královské zahradě Pražského hradu a vznikla myšlenka, že by bylo třeba prostranství u něj ozdobit. Na jižním svahu Jeleního příkopu už stála oranžérie a fíkovna, ve kterých zrálo exotické ovoce, chyběla jen okrasná fontána. Císař Ferdinand I. proto požádal svého vlašského dvorního malíře Francesca Terzia z Bergama, aby zhotovil její návrh. Terzio

Jiří Špaček (s využitím různých turistických průvodců), 20.3. 2017