Opevněný most nejspíše ze 13. stol. a tvrz z 15. stol. na bývalém ostrově Knockadoon v jezeře Lough Gur. Majetek Fitzgeraldů do 2. pol. 16. stol. V roce 1536 ostrov dobyt anglickým vojskem. Od roku 1588 v rukou rodu Bourchier.
Věžový dům od východu. Dovnitř se vstupuje z této strany výklenkem bývalého okna.
Zříceniny tvrze Black Castle (Černý hrad) stojí na břehu jezera Lough Gur v hrabství Limerick na západě Irska. Jezero leží přibližně 18 km jižně od města Limerick. Okolí jezera je proslulé hustým výskytem památek od pozdní doby kamenné až po středověk. Jde o jednu z nejvýznamnějších archeologických lokalit v Irsku. U návštěvního centra na břehu jezera jsou k vidění základy obydlí z raného středověku. Jen asi 400 m jižně od tvrze Black Castle je u silnice k vidění klínová megalitická hrobka (wedge tomb) z doby bronzové. Asi 2 km západně od tvrze je veliký obřadní kruh (henge) z pozdní doby kamenné, dnes známý jako Grange Stone Circle. Na kopci nad jezerem jsou k vidění dvě kruhové pevnosti (ringforts/raths), ty se v Irsku stavěly v období prvního tisíciletí našeho letopočtu. Tím seznam památek zdaleka nekončí. Středověká tvrz Black Castle je spolu s další blízkou tvrzí Bourchier’s Castle v podstatě poslední na seznamu a hodně přehlížená. Z návštěvníků jezera ji vidí jen málokdo. Návštěvu jezera je nejlepší začít v návštěvním centru. Ke tvrzi je to od centra asi 2 km pěší chůze. Nejprve je třeba dojít ke druhé místní tvrzi, věžovému domu Bourchier’s Castle. Ta není veřejnosti přístupná. Po překročení kamenného mostu u tvrze se dostaneme na bývalý ostrov Knockadoon. Pěšinou napravo od mostu je třeba jít podél severního břehu bývalého ostrova k pastvinám. Jimi je pak zapotřebí vylézt na kopec Knockadoon a přejít na jeho jižní úpatí. Cestou je možno narazit na kamenný obřadní kruh z doby bronzové. Tvrz Black Castle je na jižním konci bývalého ostrova. K jezeru je možno dojet kromě auta také autobusem Bus Eireann linky číslo 329 z Limericku. Autobusy na této lince jedou do města Bruff, které leží 10 km jižně od jezera. Spoje je třeba ověřit předem na internetu. Na požádání je možno vystoupit přímo u obřadního kruhu (henge) Grange Stone Circle…  číst dále
Pavel Semple, 10.11. 2018
popis

Černý hrad je dvojice památek, opevněný most snad ze 13. stol. a tvrz z 15. stol. Most s náspem o celkové délce až 87 m spojoval jižní konec ostrova Knockadoon s pevninou. Většinu této délky představoval patrně obezděný násep, kamenný most stál pouze někde ve střední části. Vjezd na násep chránila na jeho jižním konci obdélná branská věž. Na ostrovní straně náspu byla také nejspíše ve 13. stol. postavena přímá hradba se střílnami. Tato hradba je silná 2.4 m a sleduje břeh jezera v délce přibližně 50 m. Jejím hlavním účelem bylo přetnutí příjezdové komunikace na konci náspu. Později, snad někdy v 15. stol., byl k západnímu konci hradby přistavěn věžový dům (tower house). Věžový dům je obdélný donjon (obytná a obranná věž). Tento druh tvrze se v Irsku stavěl od 15. do 17. stol. Původní kulisová brána v hradbě byla nahrazena branskou věží. Ta vystupuje před hradbu a umožňovala tak flankování (boční ostřelování). Kamenné…  číst dále

historie

Archeologické výzkumy vypovídají o nepřetržitém osídlení břehů jezera Lough Gur během posledních šesti tisíc let. Z doby kamenné můžeme i dnes vidět odkryté kamenné základy obydlí a megalitické hrobky. Výrazně se do krajiny zapsala také doba bronzová se svými obřadními kruhy (henge), přinejmenším jednou klínovou megalitickou hrobkou (wedge tomb) a menhiry. Z období našeho letopočtu pocházejí keltské kruhové pevnosti (ringforts/raths) na kopci nad jezerem a dva umělé ostrovy (crannogy) v jezeře. Tyto stavby sloužily jako nevelké opevněné hospodářské usedlosti. Jezero mělo původně přírodní ostrov Knockadoon ve svém středu. Teprve v 18. stol. byla hladina jezera prokopaným kanálem snížena na dnešní úroveň. Ostrov je od té doby spojený s pevninou. Celá jedna třetina jezera následkem snížení vodní hladiny zanikla, nebo je dnes patrná pouze v bažinách. Ostrovy v jezerech sloužily k pastvě dobytka. Majitel tam mohl svůj dobytek…  číst dále

Irsko,