Dobře dochované oválné tvrziště po blíže neznámém středověkém sídle, dosud bez archeologické datace. Dochován příkop s vnějším valem (nejvýraznější na čelní straně a na opyši), terénní stopy nejspíše dvou staveb a malé zbytky obvodového opevnění.
Tvrziště od západu přes čelní příkop
Velmi málo známé a v mapách i literatuře neuváděné, nicméně velmi pěkně dochované a jistě pozoruhodné je tvrziště zvané podle vsi Malče nedaleko Strašína. Zbytky blíže neznámého panské sídla leží asi 1300 metrů severovýchodně od obce, na výběžku západního svahu lesnatého údolí Růžďského potoka a nejlépe se k nim dostanete lesní cestou z osady Parýzek. Od autobusové zastávky je třeba se vydat po zelené turistické značce až k blízkému okraji lesa a po cca 200 metrech uhnout první lesní cestou vlevo. Tato cesta ve svahu sleduje přibližně tok potoka a po cca 500 metrech vás dovede až pod poměrně (zespodu) nevýrazný výběžek, za nímž vlevo prosvítá paseka. Právě na tomto výběžku tvrziště naleznete.
F. Matoušek, 27.4. 2007
popis

Velmi pěkně dochované oválné tvrziště o průměru asi 15 metrů je chráněno částečně do skalního podloží vylámaným příkopem s vnějším valem, nejvýraznějším na čelní straně a na opyši. V čele za příkopem se nachází vnitřní val, možná skrývající pozůstatek kamenné stavby. Velké množství destrukce dokládá existenci dalších zděných budov, na jižní straně je navíc patrný i malý zbytek lícovaného zdiva, nejspíše z obvodové hradby.

F. Matoušek, 13.6. 2007

historie

Historické zmínky o lokalitě nejsou dosud k dispozici, od r. 1382 je uváděna pouze ves Maleč, náležející dlouhodobě k majetku panství v Dobrši. Negativní byly zatím i pokusy o získání keramiky či jiných nálezů umožňujících dataci vzniku a období využívání sídla.

terénní náčrt hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek