Reliéfní pozůstatky nejspíše barokního opevnění ze 17.-18. století, které střežilo důležitou komunikaci z Vyškova do Kroměříže.
Oblíbené
takřka celkový pohled na prostor bývalého opevnění od severozápadu
Reliéfní pozůstatky zřejmě barokního opevnění ze 17. - 18. století najdeme v polích mezi obcemi Kovalovice a Popůvky (u Kojetína ), a to v bezprostřední blízkosti někdejšího hradiska – (viz. heslo Hradisko u Popůvek). Stavitel opevnění vybral strategicky výhodné místo na návrší při důležité cestě z Vyškova do Kroměříže, kterou odtud bylo možno snadno kontrolovat. Výhodou místa jistě byl i daleký výhled do kraje, kdy bylo možno přehlédnout celou rovinu řeky Moravy a říčky Hané až k Hostýnským vrchům. Podle vyobrazení opevnění na mapovém listu č.67 I. vojenského (josefského) mapování z let 1764-1768 je linie opevnění vedena ve směru jih-sever (od Kovalovic „dolů“ směrem k Popůvkám), přičemž je tato linie několikrát (asi 16 krát) „zalomena“. V místech, kde se dnešní povrch polí stáčí směrem k Popůvkám (přibližně ...
Ondřej Štěpánek, 8.9. 2006
    Olomoucký kraj,  Přerov  (PR),