Hrady.cz
Komplex několika původně samostatných objektů na západní straně Staroměstského náměstí, scelených od roku 1338 do poloviny 19. století. Severní a západní křídlo zdemolováno 1948 po válečném poškození.
© Luděk Pitter 09/2004
Graficke pismenko Staroměstská radnice vznikla jako symbol samosprávy prvního pražského města v roce 1338 a během dalších staletí se postupně její areál rozšiřoval až do dnešní podoby. Unikátní je zdejší orloj, jehož první astronomicko-astrologická část pochází již z roku 1410. Každou denní hodinu se v okénkách objevují apoštolové, pohyblivé jsou i horní figurky, představující Marnivce, Lakomce, Smrtku a Turka. V prosinci 1999 byl uveden do provozu nový výtah a zřízen bezbariérový přístup až na ochoz radniční věže.
17.8. 2003

historie

Staroměstská radnice je dnes jenom částí někdejší radnice, rozšiřované, upravované a přestavované po století. Radnici jako symbol městské samosprávy si vymohlo Staré město po králi Janu Lucemburském r. 1338. Když český král Karel VI. získal r.1355 císařskou korunu a Praha se stala hlavním městem říše římské, vzrostl i význam radnice. v této době také začíná staletý proces jejího stoletého vývoje. Prvním sídlem městské rady, a tehdy základem