Rekonstruovaný soukromý hrad. Postaven po r. 1352, přestavěn koncem 16. st. Během 17. st. opuštěn, poč. 18. st. již pustý. Od r. 1997 opravován a nevhodně dostavován. Z hradu dochována velká obytná věž s částí hradby, část budov nově postavena.
vstupní partie od východu

dějiny hradu

V polovině 14. století přestával být hrad v Białem Kościołe pro svého majitele Jan ze Syrokomli pohodlný a zejména bezpečný. Roku 1352 proto Jan zakoupil horu Korzkiew a na jejím vrcholu postavil nový hrad. Již roku 1385 se jeho potomci píší z Korzkwi a hrad zůstal jejich vlastnictvím až do vymření rodu po meči v polovině 15. století. Následující staletí prošla zanechala Korzkiew bez významnějších událostí, za Ługowskich byl hrad na konci 16. století přestavěn. Vyhnuly se mu i všechny válečné pohromy, které znamenaly zkázu pro četné další polské hrady – husitské války, války o nástupnictví koncem 16. století i švédské vpády v polovině 17. století a na počátku 18. století. Tou dobou však již byl hrad opuštěn a během 19. století se stal ruinou. K novému životu se hrad probudil roku 1997, kdy jej zakoupil krakovský podnikatel Jerzi Donimirski, ...
Pavel Zany Komárek, 29.5. 2004

popis
    Díky archeologickým výzkumům je stavební vývoj hradu poměrně dobře znám. Hlavní stavbou hradu Jana ze Syrokomli byla hranolová podsklepená minimálně dvoupodlažní obytná věž o rozměrech 9,5x12 metrů a zdivu o síle až 2,5 m. Na jihu a na západě se ve zdivu dochovaly úzké střílny. Krátce poté byl trojúhelný areál hradu obehnán hradbou. V ní byla na jihovýchodě prolomena vstupní brána. Od zbytku kopce byl na

plán hradu před přestavbou
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek