Kopie barokního pomníku sv. Václava od Jana Jiřího Bendla, původně stával na dnešním Václavském náměstí v Praze. Na Vyšehrad byla socha přenesena proboštem Václavem Štulcem v druhé polovině 19. století. Originál je v lapidáriu Národního muzea.
Graficke pismenko Jan Jiří Bendl, pražský sochař, vytvořil tuto jezdeckou sochu z žehrovického pískovce na objednávku Nového Města v letech 1678 – 1680. Socha původně stála uprostřed Koňského trhu (dnešního Václavského náměstí) a konávaly se u ní mše pod širým nebem (například v době moru v roce 1713, kdy bylo zakázáno shromažďování v kostelech). V polovině 19. století byla na Václavském náměstí přenesena o něco výše a umístněna na podstavci od Josefa Karnnera. V roce 1879 byla z nově upravovaného náměstí přenesena do obecního skladiště, odkud ji vyzvedl vyšehradský probošt Václav Šulc. Na dnešní místo ji umístnil až další probošt Mikuláš ...
Milan Caha, zdroj: Josef Hrubeš, Eva Hrubešová - Pražské domy vyprávějí VII, Academia 2001, 10.10. 2007

pomník, památník
    Praha 2-Vyšehrad