Pseudorománská bazilika dominující od r. 1863 Karlínu vystavěna dle projektu arch. V. I. Ullmanna a A. Rössnera. V průčelí okno s bohatou kružbou, množství plastik českých patronů. Vchod trojicí ústupkových portálů se zdobnými archivoltami.
Graficke pismenko Chrám - neorománská bazilika s příčnou lodí a dvojicí věží k ní přiléhající - se stal neodmyslitelnou součástí Karlína, architektonicky zajímavě doplňuje urbanisticky velmi cenné území bývalého pražského předměstí. Průčelí dominuje masívní kruhové okno s bohatou kružbou, pod kterým je množství plastik českých patronů. Vchod tvoří trojice ústupkových portálů se zdobnými archivoltami kolem typmanonů. Vrata samotné jsou zdobeny Josefem Mánesem.

Svatyně byla postavena v rozmezí let 1854 - 1863 dle architektů V. I. Ullmanna a A. Rössnera.