Farní kostel Navštívení Panny Marie z let 1809-11. Nahradil dřevěný kostelík, zmiňovaný již roku 1560, který byl do r. 1672 zasvěcen sv. Markovi. Ve 20. stoleté utilitárně upravován.
Oblíbené
celkový pohled od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 01/2006
Nedaleko nenápadného zámku v Zábřehu nad Odrou (dnes městská část Ostrava – Zábřeh), uprostřed menšího parčíku stojí druhá z místních historických dominant, farní kostel Navštívení Panny Marie. Jednolodní stavba s bočnímu kaplemi a menší průčelní věží byla vystavěna v letech 1806 – 1811 nákladem Náboženského fondu. Tehdy novostavba nahradila starý dřevěný kostelík zasvěcený sv. Markovi, o kterém pochází první písemná zmínka již z roku 1560. Nové patrocinium zasvěcené Navštívení Panny Marie získal kostel v Zábřehu po rekonstrukci v roce 1672. Starý kostelík byl v souvislosti se stavbou nového kostela zbořen. V roce 1874 se Zábřeh nad Odrou stal sídlem farnosti, kterou zůstal dodnes. Ve 20. století prošel kostel několika utilitárními úpravami, při nichž získal současnou podobu. Ke kostelu tehdy byly přistavěny vstupní přístavky, přístavek ...
Jan P. Štěpánek, Města a městečka v Čechách na Moravě a ve Slezsku (K.Kuča, Libri), 25.1. 2006

Navštívení Panny Marie
    V Novém zákoně je popsáno setkání těhotné Panny Marie s její příbuznou Alžbětou, rovněž těhotnou; budoucí matkou Jana Křtitele. Panna Marie poté, co je jí andělem zvěstováno že porodí Syna Božího spěchá aby navštívila Alžbětu a byla "prostřednicí milosti"; aby předala posvěcení nenarozenému Janu Křtiteli. Alžběta byla těhotná i přes svůj vyšší věk a údajnou neplodnost, její těhotenství mělo

Moravskoslezský kraj,  Ostrava-město  (OV), Ostrava - Zábřeh