tvrz Dubeč

starší tvrz
Sporé pozůstatky starší tvrze v Dubči (zřejmě z pol. 14. stol.) je třeba hledat ve sklepení nynější barokní sýpky. Jedná se o dva prostory s valenou klenbou při jejím jížním průčelí. Po rozsáhlé rekonstrukci slouží sýpka obci pro kulturní účely.
Severozápadní nároží sýpky
Graficke pismenko Sporé pozůstatky v literatuře téměř nezmiňované starší tvrze v Dubči musíte hledat ve sklepení nynější barokní sýpky. Jedná se o dva prostory s valenou klenbou při jejím jížním průčelí. Nad nimi stávalo obytné věžovité stavení. To bylo součástí poplužního dvora. Dnes v okolí stavby panuje čilý stavební ruch, který přístup notně znesnadňuje – na pozemcích severně a severovýchodně rostou obytné domy. Současný vlastník objektu – Úřad městské části Praha Dubeč – tvrdí, že jej chce po rekonstrukci využívat pro kulturní účely (ač místní tvrdí, že zde má vzniknout restaurace). Zatím je opravena střecha a nadále probíhají další úpravy, zejména v interiéru. ...

nepatrné zbytky zdí
    Praha 10-Dubeč