V terénu stále patrné zbytky zdí menšího, zřejmě bezvěžového, hradu. Postaven po r. 1357 v místě keltského a slovanského hradiště, do roku 1421 patřil cisterciáckému klášteru v Klášterní Skalici u Kouřimi, který v tomto roce rozbořili husté. V roce 1452 uváděn již jako pustý.
Pohled z jižní hradby k vyvýšené plošince v zadní části hradního jádra.
Lokalita Staré nebo Pusté Zámky (dnes hradiště Doubravčice) byla jako opevněné sídlo využita již v 5. století před naším letopočtem, kdy zde bylo keltské (halštatsko-laténské) hradiště, jehož mohutné valy jsou v terénu znatelné dodnes. V 8. století našeho letopočtu tu pro změnu existovalo stategicky významné slovanské hradiště. V druhé polovině 14. století tu pak bylo jakési středověké opevněné místo, jehož držitelem byl Ješek z Náchoda. Ten zboží v roce 1357 prodal mindenskému biskupovi Dětřichovi z Portic pro cisterciácký klášter v dnešní Klášterní Skalici (u Kouřimi). Pokud hrad nechal vystavět přímo klášter, byl by to v Čechách výjimečný počin. Hrad Schönberg zůstal v majetku kláštera až do roku 1421, kdy byl klášter pobořen husity. O osudu hradu se nikde nehovoří, ale již roku 1452 je uváděn jako pustý. Později byla lokalita připojena ...
Iva Kučerová (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, VI., Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989 – upraveno redakcí), 22.2. 2019

ŠEMBER HRAD
    Nedaleko vsi Doubravčic jest les Šembera mezi dvěma potoky, avšak téhož jména je také potok tekoucí k Tuchorazi. V těch místech stál hrad Šember na skalnatém ostrohu, ze tří stran nepřístupném. Před sto lety bylo prý tu ještě zdi viděti než holé místo a příkop ve skále vytesaný. Že však i l. 1800 tu nic nebylo, dokazuje dopis z l. 1677 ve Zlaté knize: Nad ním (rybníkem Šemberem) v lesích vynacházejí se

A. Sedláček, Hrady , zámky a tvrze Království českého 15, 18.3. 2019

popis

Hrad Šember – spolu s navazujícím hradištěm Doubravčice a nedalekým tvrzištěm Dolany součást zdejší archeologické „učebnice“ – se nachází ve vrcholové partii ostrožiny tyčící se nad říčku Šemberu, necelých 5 km severozápadně od Kostelce nad Černými lesy. Hradní areál zabírající nejsevernější výběžek pravěkého (a později slovanského) hradiště nedosahoval žádných závratných rozměrů.

půdorys podle T. Durdíka
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
    Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Doubravčice