V terénu stále patrné zbytky zdí menšího, zřejmě bezvěžového, hradu. Postaven po r. 1357 v místě keltského a slovanského hradiště, do roku 1421 patřil cisterciáckému klášteru v Klášterní Skalici u Kouřimi, který v tomto roce rozbořili husté. V roce 1452 uváděn již jako pustý.
Hrad Šember – spolu s navazujícím hradištěm Doubravčice a nedalekým tvrzištěm Dolany součást zdejší archeologické „učebnice“ – se nachází ve vrcholové partii ostrožiny tyčící se nad říčku Šemberu, necelých 5 km severozápadně od Kostelce nad Černými lesy. Hradní areál zabírající nejsevernější výběžek pravěkého (a později slovanského) hradiště nedosahoval žádných závratných rozměrů. Nepřístupnost od severu, západu a částečně i východu zaručovala prudká svažitost terénu, od jihu hrad nepravidelně oválného půdorysu chránil mohutný šíjový příkop. Jednalo se patrně o méně kvalitní, patrně bezvěžový, objekt. Pozůstatky zástavby jsou spíše sporé, nikoliv však nezajímavé. Při jižní (čelní) na sucho skládané hradbě (skryté v dnešním valovitém útvaru) jsou dodnes velmi dobře patrné relikty zděné stavby. V západním ohybu jádra nepatrná propadlina naznačuje možnou existenci podsklepené stavby, zadní vyvýšenou část areálu s největší pravděpodobností zaujala stavba dřevěná či roubená.
historie

Lokalita Staré nebo Pusté Zámky (dnes hradiště Doubravčice) byla jako opevněné sídlo využita již v 5. století před naším letopočtem, kdy zde bylo keltské (halštatsko-laténské) hradiště, jehož mohutné valy jsou v terénu znatelné dodnes. V 8. století našeho letopočtu tu pro změnu existovalo stategicky významné slovanské hradiště. V druhé polovině 14. století tu pak bylo jakési středověké opevněné místo, jehož držitelem byl Ješek z Náchoda. Ten zboží v roce 1357 prodal mindenskému biskupovi Dětřichovi z Portic pro cisterciácký klášter v dnešní Klášterní Skalici (u Kouřimi). Pokud hrad nechal vystavět přímo klášter, byl by to v Čechách výjimečný počin. Hrad Schönberg zůstal v majetku kláštera až do roku 1421, kdy byl klášter pobořen husity. O osudu hradu se nikde nehovoří, ale již roku 1452 je uváděn jako pustý. Později byla lokalita připojena k tuchorazskému panství. Páni Svitáci z Landštejna a Tuchoraze znovu zapsali…  číst dále

Iva Kučerová (Kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku, VI., Východní Čechy, Svoboda, Praha 1989 – upraveno redakcí), 22.2. 2019

Další texty historie

půdorys podle T. Durdíka
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Středočeský kraj,  Kolín  (KO), Doubravčice