Kajetánská kaple

kaple Navštívení Panny Marie
Kajetánská kaple (kaple Navštívení Panny Marie) pův. patřila ke klášteru Kajetánka řádu theatinů (lidově kajetánů), který zde nechal r. 1666 vybudovat Bernard Martinic na místě pův. dvorce. Kaplička je kopií kaple stojící v rakouském Oettingu. Klášter byl r. 1783 zrušen a násl. i s kaplí pobořen.
Graficke pismenko Tato poněkud zanedbaná kopie kaple ve Starém Oettingu v Bavorsku dříve stála na pozemku u Kajetánky, dnes jsou tyto objekty odděleny novější zástavbou. Z kaple stojí již pouze část, v roce 1783 byla totiž spolu s klášterem v Kajetánce zrušena a následně částečně zbořena. Dodnes se nám tak zachovala kruhová stavba, která v patře přechází na mnohoúhelník. Zabarikádovaný vstup nyní vede do oplocení sousedního pozemku. Zaklenutá spodní prostora kapličky je zanesena odpadky.

Navštívení Panny Marie