Přírodní rezervace Okrouhlík, vyhlášená r. 1982, je maloplošné chráněné území v prudce se svažující zalesněné stráni obrácené na jihozápad. Chráněny jsou výchozy pískovců a slepenců s bohatým výskytem ptáků a teplomilného hmyzu a rostlin. Přístup po obvodových cestách.
Okrouhlík - okraj chráněného území
© Jiří Špaček, 10/2017
Graficke pismenko Lokalita Okrouhlík s přírodní rezervací se nachází v horní Libni na hranici s katastrálním územím Kobylisy. Přístup k ní je nejvýhodnější od tramvajové zastávky Okrouhlická v Zenklově ulici nebo od evangelického kostela U Jákobova žebříku v Kobylisích. Z libeňské strany je místo dobře přístupné od areálů vědeckých ústavů Akademie věd ČR v ulici Nad Okrouhlíkem.
16.10. 2017

historie

Okrouhlík je přírodní památka o rozloze 0,58 ha, vyhlášená v roce 1982 a nacházející se v Praze-Libni. Jedná se o maloplošné chráněné území situované poblíž tramvajové zastávky Okrouhlická, umožňující snadný přístup k lokalitě. Předmětem ochrany jsou svrchnokřídové pískovce ležící na jihozápadním svahu Okrouhlíku, cenomanské mezozoické pískovce a jemnozrnné slínovce na jihovýchodním okraji. Přírodní památka se nachází na vyvýšenině 275 m n. m.

Jiří Špaček (zdroj: wikipedie a další webové stránky), 16.10. 2017

přírodní scenerie