Zámek ze 17. st., do jehož stavby byla pojata i původní gotická tvrz. V 18. st. barokně přestavěn V. L. Kinským. Severní křídlo pochází z novorenesanční přestavby, provedené Dobřanskými v l. 1865-70. R. 1948 zestátněn, po r. 1989 navrácen zpět původním majitelům. V půlce zámku je Městské muzeum.
severní průčelí
© Luděk Pitter 03/2005
Zámek se nacházi na okraji Chtěboře při výpadovce na Golčův Jeníkov. Zámek je tvořen obdélnou čtyřkřídlou budovou s malým dvorem. Jížní průčelí, obrácené do parku, má terasu se dvouramenným schodištěm, s kuželkovými pískovcovými balustrádami.
31.3. 2005

Stálé expozice:

Sbírka historických zbraní - je instalována v Malém salonku. Kolekce chladných i palných zbraní z období od konce 18. století do počátku 20. století, vojenských i loveckých.
Obrazárna - expozice výtvarných děl z muzejních sbírek. Jsou zde díla předního českého malíře a grafika, Zdenka Rykra (1900 - 1940, jednoho ze zakladatelů českého moderního umění Jindřicha Pruchy (1886 - 1914), malíře zátiší a portrétů Jiřího Horníka (1916 - 1961), sochaře Karla Opatrného (1881 - 1961) a dalších. Vystavovaná díla jsou každoročně obměňována.
Městská ložnice - Ložnice z období 1. třetiny 20. století je umístěna v samostatném sále. Intarzovaný secesní komplet nábytku doplňují ukázky ze sbírek užitého umění 20. století (zaměření sklo, porcelán).

historie

Na místě gotické tvrze vybudoval r. 1701 hrabě Vilém Kinský čtyřkřídlé sídlo italského typu obklopující ústřední dvůr. V původním stavu se zachovala kaple Nejsvětější Trojice s bohatou štukovou výzdobou z poloviny 18. století. Po vystřídání dalších majitelů zámku získal panství v roce 1836 svobodný pán Jan Josef Dobřenský z Dobřenic (Dobrzenic) sňatkem s Marií Wanczurovou z Rzehnic, dědičkou vymírajícího českého rodu. Rod Dobřenských zámek vlastnil až do roku 1948, kdy byl zámek zestátněn a Dobřenští emigrovali do Kanady. Roku 1989 se vrátili zpět a r. 1992 jim byl zámek vrácen v restituci. Zámek je od té doby postupně opravován, a jeho majitelé v jedné půlce bydlí, druhou propůjčili Městskému muzeu. Stálá expozice muzea je instalována v bývalých hostinských pokojích zámku. Zámek obklopuje rozlehlý park (15 ha).

28.5. 2002

Další texty historie

Zlý zámecký pán

Rašín, stav se pánem Chotěboře, činil poddaným, co mohl nejhoršího. Nutil je bezohledně k robotě, vymáhal nelítostně úrok a trestal krutě ty, kteří mu nemohli zaplatiti. Muži potají svírali pěsti, ženy plakaly a proklínaly necitu. Za tyto své skutky nedošel Rašín ani v hrobě pokoje a klidu. Za tmavých nocí, když se schylovalo k půlnoci, ozval se v dáli na východní straně dusot koňských kopyt. Z počátku zněl jen slabě, potom se zesiloval a zrychloval, a než se překvapený noční chodec nadál, přehnal se okolo něho v divokém letu Rašínův kočár, tažený třemi páry bujných, rychlých koní. Byli černí jako uhel, z nozder jim šlehaly plameny a ozařovaly cestu. Po celou hodinu se Rašín projížděl po silnicích v okolí Chotěboře, po celou hodinu tropil jeho kočár pekelný hřmot, takže se obyvatelé, zburcovaní ze spánku, úzkostlivě krčili u oken a zděšeně pohlíželi do tmy, v níž vyšlehující plameny značily cestu,…  číst dále

Josef Pavel, Pověsti českých hradů a zámků., 4.11. 2002

půdorys přízemí s vyznačením středověkého zdiva