V místě bývalého špitálu a bratrského sboru si milosrdní bratři postavili v letech 1620–1753 klášter s nemocnicí. Objekty původního špitálu zcela zanikly, klášterní kostel vznikl na místě bratrského sboru s minimálním využitím jeho konstrukcí. Další přestavby nemocničních křídel ve 20. století.
jihozápadní pohled
Graficke pismenko Ve svém jádru gotický jednolodní chrám stojí v severní části Starého města, při pravém břehu Vltavy v místech, kudy procházela významná cesta od brodu u nedalekého ostrova Štvanice směrem k brodu pod Pražským hradem. Od západu se na něj poněkud tlačí panelová masa hotelu Prezident, na straně východní sousedí s areálem slavného Anežského kláštera. Kostel je spojen v jeden celek s rozlehlou budovou barokního kláštera, jehož neoddělitelnou součástí je již po staletí špitál - dnes Nemocnice na Františku s poliklinikou. Zde byla roku 1847 poprvé v Evropě aplikována narkóza (brantrem Celestinem Opitzem). Zajímavostí je též několikrát zalomené jižní ...

turistické

Kostel není složité navštívit v rámci pravidelných akcí, areál kláštera bývá široké veřejnosti zpřístupněn spíše výjimečně.
    25.10. 2005

Klášter milosrdných bratří s kostelem svatých Šimona a Judy (nemocnice Na Františku)
    Tradice charitativních zařízení v prostoru dnešní nemocnice Na Františku začala zřejmě v polovině 14. století, kdy je na nábřeží Starého Města doložena existence špitálu s kaplí svatých Šimona a Judy, založeného Bohuslavem z Olbramovic. Stavbu dokončil někdy před rokem 1364 Arnošt z Pardubic. Původní stavba stála zřejmě severovýchodně od dnešního kostela. Špitál zanikl během 16. století, roku 1615 zakoupil jeho staveniště Václav Vilém z

Ivan Grisa, dle Vlček - Sommer - Foltýn: Encyklopedie českých klášterů, Libri 1997 a P. Vlček (ed.): Umělecké památky Prahy: Staré Město a Josefov, Academia 1996, 30.8. 2011

pověsti

Povídá se, že dřevěné schody bývalého kláštera, ba dokonce i oltáře s křížem pocházejí z toho samého dřeva, které bylo použito pro konstrukci, na které byla provedena poprava dvaceti sedmi českých pánů 1620. A toto dřevo bylo původně připraveno pro krov chrámu Panny Marie před Týnem. Zvláštní to osudy...