Gotický hrad založený roku 1348 za Karla IV. na ochranu korunovačních klenotů a státních listin. Významná kaple sv. Kříže s deskovými obrazy od Mistra Teodorika. Necitlivou rekonstrukcí v 19. stol. zničena autentičnost hradu.
Karlštejn
Hrad Karlštejn, založený 10.6.1348 Karlem IV., byl postaven ve stylu vrcholné gotiky nejen jako císařská rezidence, ale zejména jako pevnost, určená k uchování Karlovy sbírky svatých relikvií a císařských korunovačních klenotů. Stavba a výzdoba hradu byla dokončena vysvěcením kaple sv. Kříže 9.2.1367, kde byl uložen říšský korunovační poklad. Za husitských válek se Karlštejn stal místem trvalého uložení korunovačních klenotů českých králů, kde byly uloženy téměř 200 let. Kromě vlastního účelu je Karlštejn výjimečný i svou architektonickou podobou a interiérovou výzdobou. Velmi působivé je zachované stupňovité uspořádání jednotlivých částí hradu. Nejníže položená Studniční věž a Purkrabství sloužily běžnému provozu, mohutný Císařský palác zakončený válcovou věží byl určen k obytným a reprezentačním účelům. V nižší Mariánské věži je kostel Panny Marie s nástěnnými malbami z poloviny 14. století a kaple sv. Kateřiny. Nejvýše položená a samostatně opevněná Velká věž s kaplí sv. Kříže je nejdůležitější částí celého hradu. Kapli sv. Kříže zdobí unikátní soubor 129 gotických deskových obrazů Mistra Theodorika. Stavebně byl Karlštejn upravován pozdně goticky po roce 1480 a v poslední čtvrtině 16. století byl přestavěn renesančně. Při poslední stavební úpravě a rekonstrukci z konce 19. století získal hrad dnešní romantickou podobu. Zpřístupněny jsou prostory Císařského paláce a Mariánské věže. K zajímavým interiérům patří Rytířský sál s kaplí sv. Mikuláše, Královská ložnice, Audienční síň, Sál předků s portrétní galerií českých panovníků, Hodovní síň a Hradní pokladnice v Mariánské věži. Přístupná je i Studniční věž s 80 metrů hlubokou studnou.
28.5. 2002

Dějiny Karlšteina

Když založil Karel hrad Karlštein, patřily k němu osady: Beroun městečko, Loděnice, Poušník, Třebaň, městečko Hostomice, vsi Čisovice, Kytín, Dobříč, městečko Milín, vsi Dubenec, Dušník, Čím, Tetín, Žlukovice, Chviňava, Vráž, Trubín, Bílý kostel (?), Škob (?), Hudlice a mlýn Klučice. Z těch vycházelo r. 1412 holého platu 413 kop 25 gr., obilí a cukr za 73 k. 41 gr. Ale vesnice tyto nijak netvořily panství souvislé, jsouce nejen roztroušeny po obou stranách Mže, nýbrž i daleko od sebe mezi Mží a Vltavou; zejména patřilo sem z části i pozdější panství Dobříšské. O některých z nich se ví, že patřily před založením Karlšteina ke hradu Nyžburku, Tetín s jinými byl na panství Tetínském a vesnice v Brdech a pod nimi podlé starých pamětí patřily pod lovčí úřad na hradě Kamýce. Sloučením tudíž těchto částí povstalo nové panství Karlšteinské. Karel chtěl na bezpečném, za umění válečného té doby naprosto nedobytném…  číst dále

August Sedláček, Hrady, zámky a tvrze Království Českého, kniha č. 6, 18.10. 2022

Další texty historie

Vyhubení ďáblů

Bohumilé dílo Karlovo nelíbilo se ďáblům. Chodili mu v patách, překáželi jeho snažení. Proto, aby zmařil nástrahy rohaté chasy, prokazoval císař Bohu poctu a na cesty s sebou brával ostatky svatých. Ďáblové se mu usadili i v lesích pod Karlovým Týnem. Číhali den co den u stezky vedoucí skalinami, přepadali pocestné a z lupu byli živi. Tu dal císař vyhlásiti, že hojně odmění toho, kdo zapudí čerty, a bude-li prostého stavu, obdrží rytířský titul. Nikdo neměl chuti složiti své kosti v lesních hlubinách. Nenašel se rytíř, který by se odhodlal pustiti se v zápas s „nečistými“. Až konečně přihlásil se ovčák z nedaleké vesnice, jinoch sličných tváří, že on čerty v lese zahubí. Avšak dvé koní že mu k tomu třeba a dvou pytlů hrachu. Purkrabí zavrtěl hlavou nad přáním smělého jinocha, leč vydal mu vše, co žádal, a přál mu štěstí v těžkém zápase. Ovčák hrách osolil, naložil jej na koně a jel. Když přijel…  číst dále

Další texty pověsti

D. Menclová