Kostel byl založen císařem Karlem IV. zároveň se stavbou hradu Karlštejna v roce 1348 a dostavěn ještě před dokončením hradu v roce 1356. Kostel je jednoduchá stavba s plochým stropem, pětiúhelníkovým presbytářem zaklenutým sklípkovou klenbou.
Kostel sv. Palmácia
Kostel se nachází na svahu uprostřed malého hřbitova.
Kostel se nachází v podhradí Karlštejna v části zvané Budňany. Okolo něj je místní malý hřbitov. Kostel je vidět z cesty vedoucí na hrad Karlštejn.
Vaculčík, 31.1. 2005

Kostel sv. Palmácia

Byl založen císařem Karlem IV. zároveň se stavbou hradu Karlštejna v roce 1348 a dostavěn ještě před dokončením hradu v roce 1356. Tohoto roku získal Karel IV. od Trevírského arcibiskupa Boemunda ostatky mučedníka sv. Palmáce umučeného 5.10.286. Kostel byl spravován karlštejnskou kapitulou ustavenu Karlem IV. v roce 1357. Denně se konaly mše a později přešly duchovní a pastorační povinnosti z kanovníků na kapitulní děkany a jimi jmenované kaplany a administrátory. Jedním z nich byl v roce 1677 synovec Jana Amose Komenského – Jan Ignác Komenský. Spojení kapituly s kostelem a jeho duchovní správou bylo církevně a právně přerušeno až v roce 1958. kdy se tato část obce zvaná Budňany stala samostatnou farností a s filiálním kostelem na nedaleké Mořině. Podle stanov kapituly i přes ustanovení nového církevního zákoníku z roku 1983, zastává karlštejnský farář, pokud je kapitulou zvolen a pražským…  číst dále

půdorys kostela
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek