Hrady.cz
Palác je součástí areálu maltézských rytířů, raně barokně upraven C.Luragem, přestavěn r. 1725 B. Scottim. Na přestavbě se podílel M. F. Kaňka, sochařská výzdoba je z dílny M. B. Brauna.
západní průčelí
© Milan Caha 04/2008
Graficke pismenko Velkopřevorský palác je jednou ze staveb patřících k areálu maltézských rytířů. Má románské základy; budova na jeho místě pravděpodobně vznikla již ve druhé polovině 12. století, v době kdy byl tento prostor darován Vladislavem I. johanitům – pozdějším maltézským rytířům. Stejně jako ostatní johanitské budovy za husitských válek vyhořel. Velkopřevor do Prahy přesídlil ze Strakonic mezi lety 1516 – 1532, stalo se tak za velkopřevora Jana z Rožmberka. Palác byl několikrát přestavován. Autorem raně barokní přestavby byl Carlo Lurago, zásadnější byla barokní přestavba Bartolomea Scottiho po roce 1725. V současné době vlastní palác spolu s celým areálem opět maltézští rytíři.
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček edt., Umělecké památky Prahy - Malá Strana, Academia, Praha 1999), 25.4. 2008

popis

Palác je čtyřkřídlový, křídla obklopují čtvercový dvůr. Tři křídla jsou jednopatrová, severní křídlo je třípatrové. Nad portálem vstupního průčelí je erb velkopřevora Gundakera Poppela hraběte Dietrichsteinu, který inicioval barokní přestavbu. Na sochařské výzdobě se podílela dílna Matyáše Brauna. Výrazným prvkem dvora jsou pavlače severního křídla. Místnosti v přízemí mají vrcholně barokní klenbu, místy se dochovala i klenba raně barokní či