Skanzen středověkého městečka Řepora je budován od r. 1999 (stále se rozšiřuje) s cílem přiblížit život ve středověku. Otevřen byl r. 2002. Při jeho výstavbě byly použity materiály a postupy běžné v 15. stol. Stojí zde tvrz, obytné a hospodářské stavby, kostelík, je zde i tržnice a další.
Řepora
Graficke pismenko Městečko bylo vybudováno s cílem přiblížit život ve středověku, a to do všech možných detailů. Při jeho výstavbě byly použity materiály a postupy běžné v 15. století. Nenajdete tam moderní vymoženosti ani jinak všude přítomnou reklamu. Celé místo vyzařuje zvláštní klidnou atmosféru a přitom leží na území Prahy a v dosahu MHD. Skanzen středověkého městečka Řepora (původně Tuležim) se nalézá mezi ulicemi Jeremiášova a K Třebonicům v Praze - Řeporyjích. Bývalá těžebna cihlářské hlíny byla nevyužitým územím s černými skládkami a před několika lety se tu zrodil nápad na tuto unikátní kulturní atrakci. Hlavním záměrem je napídnout reálii ...
Lucie Lorencová, 22.6. 2005

skanzen