Bad Elster jedny z nejstarších lázní v Německu. Nachází se zde sedm lázeňských rehabilitačních klinik. Královský lázeňský dům, galerie Kunst Wandelhalle, divadlo krále Alberta. V roce 2007 nově otevřen divadlo v přírodě.
Lázně Bad Elster v německém Sasku.
© Pavel Vítek 05/2001
Bad Elster je německé lázeňské město v saském zemském okresu Vogtland. Město se nachází v blízkosti hranic mezi třemi historickými zeměmi; Saskem, Bavorskem a Čechami, a v blízkosti měst Aše, Hofu a Plavna. Město ležící v údolí podél řeky Bílého Halštrova (Weisse Elster), která pramení v Čechách u obce Výhledy nad Františkovými Lázněmi. Bad Elster je vzdálený 11 km severovýchodně od města Aš a 32 severně km od Chebu.
popis

Ve městě se nachází sedm lázeňských rehabilitačních klinik. Na procházku zve také historický lázeňský park, založený v roce 1850 ve stylu anglického krajinářského parku. Poblíž historických Albertových lázní v centru obce stojí za pozornost Královský lázeňský dům, galerie Kunst Wandelhalle, divadlo krále Alberta a tři hudební pavilóny. V roce 1911 v lesoparku Bad Elster, vzniklo divadlo v přírodě, NaturTheater, jako první svého druhu v Sasku. Jsou zde vedle slavnostního představení Goethovy hry pravidelně prováděny různé kulturní pořady. V roce 2007 bylo divadlo v přírodě znovu otevřeno a od té doby se na zde opět pořádají od května do září četná představení různých žánrů. V roce 2018 byl celý objekt kompletně modernizován a výrazně rozšířen a díky posuvnému zastřešení hlediště nyní zaručuje co největší nezávislost na počasí.

historie

Lázně Bad Elster jsou jedny z nejstarších minerálních a bahenních lázní v Německu. Písemně prvně jsou zmíněny již roku 1324. Bad Elster, česky Lázně Halštrov, obklopují vysoké lesní porosty, které ho chrání před extrémními teplotními výkyvy. Díky povýšení na královské saské státní lázně se městečko Bad Elster od poloviny 19. století vyvinulo do podoby mondénního světového léčebného střediska pro urozenou společnost z celé Evropy. Dokonce Goethe se zde měl prý najít inspiraci pro svůj veršovaný epos »Heřman a Dorota«. Město je proslavené svou kulturou a festivaly. První otevřená scéna v Německu se dodnes řadí, spolu s rozsáhlými parky a skvostnými stavbami, k nejzajímavějším atrakcím města.

Německo, Sasko,