V letech 1910 - 1912 postavena budova Městského divadla v Kladně. Roku 1929 instalována slavnostní opona. Jejím autorem je Josef Wenig. Stavba s dvěma věžovitými křídly a širokou terasou. Hlediště obdélné. Budova od r. 1958 památkově chráněna.
Budova Středočeského divadla v Kladně
© Pavel Vítek 05/2017
Město Kladno leží 18 km západně od západního konce Prahy (Ruzyně). Kladenské Městské divadlo najdeme jihovýchodně od náměstí Starosty Pavla a jižně od autobusového nádraží. Nachází se ve Dvořákových sadech.
popis

Divadlo stojí v parku Dvořákovy sady a svojí hlavní fasádou je orientováno na jihozápad. Stavba divadla upoutává především svým průčelím s dvěma věžovitými křídly, mezi nimiž je široká terasa. Je vybudováno na obdélném půdoryse s vystupující zadní částí pozdějšího přístavku a kryje jej sedlová střecha. Hlavním modelačním motivem vstupního pětiosého průčelí je segmentová stupňovitá střední část sevřená dvěma postranními rizality. Rizality kryjí výrazné, na střeše hlavní budovy nezávislé valbové stříšky. Nejnižší stupeň střední segmentové části tvoří hmota vestibulu se třemi vchody. Na přední straně v profilovaných štukových rámcích jsou umístěny secesní múzy a mezi nimi znak města Kladna. Motiv masek se objevuje v trojúhelníkových suprafenestrách završujících velká vertikální okna rizalitů. Výrazným modelačním prvkem fasády jsou štukové profilované rámce zdůrazňující téměř všechny otvory hlavní fasády. Součástí hlavního průčelí jsou i kovové…  číst dále

Pavel Vítek – zdroj: Barbora Šindeléřová, Secesní architektura v Kladně, Univerzita Karlova v Praze, 2009, 13.6. 2017

historie

Na místě zrušeného hřbitova a nově založeného parku byla v letech 1910 - 1912 postavena budova Městského divadla. Projekt vypracoval kladenský stavitel Emil Hrabě a architekt Jaroslav Rössler. Základní kámen byl slavnostně položen 18. září 1910. Tento základní kámen je umístěn v dolním rohu pravých vstupních dveří a byla v něm uložena schránka s pamětní listinou. Dne 12. dubna 1912 byla budova předána k používání. V roce 1915 zahájena první přístavba divadla. K zadní části stavby byla přistavěna třípodlažní budova, sloužící původně jako zadní jeviště a zkušební sál a pak také jako sklad kulis. V roce 1922 proběhly neodkladné renovace hlediště a jeviště. V roce 1929 získalo divadlo slavnostní malovanou oponu nesoucí název „Práce, spořivost, věda a umění“. Jejím autorem je Josef Wenig. Zatím největšími úpravami prošla budova v roce 1950. V roce 1991 došlo k neodkladným opravám…  číst dále

Středočeský kraj,  Kladno  (KL), Kladno