Gotická jednolodní stavba kostela prvně doložena r. 1380, opravována kolem r. 1822, pak v letech 1909-1910 a 1992. V západním průčelí dominantní mohutná hranolová věž s dlátovou střechou opatřenou dvěma dvojramennými kříži. Filiální kostel berounské farnosti.
Kostel ve Vráži
© Jiří Špaček, 09/2015
První písemná zmínka o obci Vráž se datuje k roku 1320, kdy se tu připomíná rychtář. Z další zprávy z roku 1357 vyplývá, že ves byla součástí panství příslušného k nově vybudovanému hradu Karlštejnu a její historie pak byla shodná s dějinami tohoto panství.
Obec Vráž leží na silnici II/605 souběžné s dálnicí D5. Je tu nádraží na vedlejší železniční trati 173 z Prahy-Smíchova do Berouna. Dopravní spojení zajišťují také příměstské pražské autobusy od konečné stanice metra B Zličín do Berouna. Kostel sv. Bartoloměje se nachází na protáhlé návsi, ležící jižně od silnice II/605.
4.4. 2016

historie

Filiální kostel svatého Bartoloměje na návsi se datuje od roku 1380, kdy je poprvé zmiňován v tzv. vizitačních aktech pražského arcibiskupství. Podle ústního podání byl postaven na místě staršího kostela, údajně pocházejícího již z 10. století. Delší dobu spadal pod karlštejnskou farnost a po založení kláštera ve Svatém Janu pod Skalou se stal jeho filiálním kostelem. Nyní je součástí farnosti berounské

Jiří Špaček (zdroj: Umělecké památky Čech 4, Academia 1982; webové stránky berounské farnosti), 4.4. 2016
    Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Vráž