Zámek byl postaven ve 2. pol. 18. stol. Byl mnohokrát přestavován a proslavila ho především rodina Vojáčků, za jejichž působení se zde scházeli osobnosti jako J. Jungmann a J. Dobrovský. Dnes je zde zemědělský velkostatek Tetín.
Zámek v Tetíně
© Jiří Špaček, 08/2012
Tetínský zámek zabírá západní stranu návsi. V zámku a jeho areálu se dnes nachází velkostatek Tetín a je v soukromém vlastnictví. V zámecké zahradě můžeme najít pozůstatky valů předhradí starého hradu. Na zámku se také narodil r. 1821 spisovatel a vlastenec Vacslav Vojáček, který tu má i pamětní desku.

historie

Tetínský zámek byl založen ve 14. stol. jako zámek lovčí, to znamená, že byl obýván královskými úředníky. Později to bylo manské sídlo vázané mnoha povinnostmi ke Karlštejnu. Nynější podoba stavby je z 18. stol. V minulosti prošel mnoha přestavbami a byl sídlem významných šlechtických rodin, např. Buziců, pánů z Drahelčic či Rochlitzů. Nejvýznamnějším majitelem byl od počátku 19. stol. vlastenecky

Jiří Špaček (s využitím webových stránek obce Tetín), 4.6. 2016

pověsti

Počátky Tetína jsou v mnoha pověstech spojovány už s Krokovou dcerou Tetkou, tj. s r. 712 n. l., ale historická studie a archeologické zprávy ho umisťují do porvní poloviny X. stol. n. l.; je spojován s pobytem sv. Ludmily a jejího vnuka sv. Václava na Tetíně, jehož zde údajně po krátky čas vychovávala. V r. 921 však Ludmilina snacha Drahomíra najala vrahy a ti, v první vigilii noční z 15. na 16. září, Ludmilu

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Tetín