Barokní zámek přestavěný z tvrze. Goticko-renesanční tvrz přestavěl Kunát Jaroslav z Bubna a Litic po r. 1661 na zámek. Další úpravy provedla počátkem 18. století hraběnka Zuzana Vratislavová z Mitrovic, také založila park.
Městys Liteň se nachází asi 10 km od Berouna. Vlastní zámek tvoří jednopatrová čtyřkřídlá budova s mansardovou střechou a malým dvorem. Střecha je doplněna věžičkou. Zámek má pozdně barokní charakter. Na jedné ze stěn jsou sluneční hodiny. Vedle zámku, v domě správce, bývalo muzeum Svatopluka Čecha, které bylo uzavřeno. Nově by mělo být muzeum otevřeno v opravené faře.
20.4. 2004
historie

V městysi Liteň jsou písemné zmínky o dvou tvrzích. Mladotovská tvrz, která se nedochovala a nelze určit ani kde přesně stála, a tvrz Valdecká, která byla přestavěna na zámek. Obě jsou poprvé připomínány na počátku 15. stol. V té době Valdeckou tvrz držel Jan Týnec z Litně. Tvrz postupně střídala majitele a v polovině 17. stol ji koupil hrabě Kunát Jaroslav z Bubna a Litic a ve 2. polovině 17. stol začal s přestavbou na zámek. Později se opět střídali majitelé. Začátkem 18. století, kdy byl zámek v majetku hraběnky Zuzany Vratislavové z Mitrovic, došlo k dalším stavebním úpravám. V té době byl také založen park. Zámek byl i později stavebně upravován.

20.4. 2004

25.7.2011 10:41 Jan Krátký
Rodině Daubků patřil zámek Liteň od roku 1850, majiteleli panství náležel titul rytíř.
Jarmila Novotná, operní zpěvačka světového významu (po Emmě Destinové jako druhá členkou Metropolitní opery v NY) se v roce 1931 provdala za Jiřího Daubka, postupně zpívala od roku 1926 v ND v Praze, poté v Berlíně, Vídni, Miláně, Paříži, New Yorku atd. Po vypuknutí války emigrovala s rodinou do USA a během let procestovala celé Spojené státy, Argentinu, Brazilii a Chile. V roce 1946 se její manžel Jiří Daubek vrátil do Československa, aby prřevzal majetek v Litni, který byl ale z důvodů, které nejsou obecně známé, konfiskován (Benešovy dekrety?). Vrátil se zpět do USA a společně se svojí ženou v roce 1947 požádali o americké státní občanství.
Kromě operního zpěvu se věnovala fimovému herectví, hrála v desítce filmů (viz filmografie). V roce 1991 obdržela Řád TGM. Zemřela v roce 1994 v 85 letech letech v NY, pochována je v rodinné hrobce v Litni společně se svým manželem. Jejich dvě děti žijí v USA.
29.6.2010 19:21 PETR
v letech 1980-1983 jsme byli ubytování jako učni a proto zámek dobře znám jmenuji se Petr Lehký malíř jestli tu bude nějaký můj spolužák tak at přidá komentář
...jak mohl autor takovou informaci vynechat???!!!!
Ale, ale naučte se dějepis, neutíkala před komančema ale před válkou a Němci.