Železnorudný důl patřil ve své době k největším a nejvýznamnějším dolům Barrandienu, měl 84 podzemních pater zasahujících až do hloubky 426 m (120 m pod hladinu moře). V chodbách je shromážděna řada unikátních exponátů připomínajících slavnou dobu hornictví a lomařství v této oblasti.
Uvnitř šachty

Kudy do šachty?

Autem Nejlepší příjezd vozem je po dálnici č. D5 z Prahy na Plzeň, v Loděnici odbočit z dálnice (Exit 10/11) a pokračovat po silnici č. 605 směrem na Rudnou. Na konci Loděnic odbočit před dálničním mostem podle šipek do kopce. Parkování přímo u vstupu do expozice. Veřejnou dopravou Nejbližší železniční zastávka je Loděnice na trati č. 167 mezi Prahou a Berounem. Šachta je odtud vzdálena asi 1 km.

Historie důlní šachty

Doba před n. l. – Železářstvím se zde zabývali Bojové, keltský kmen, který se usídlil v Čechách ve 4. Stol. Před naším letopočtem. Z této doby pocházejí nálezy tavicích pecí a železných výrobků v okolí Loděnic a Krušné hory. Ruda byla zpracována na místě nálezu v takzvaných „vlčích“ nebo „kusových“ pecích. 8. stol. N. l. první historická zpráva o dobývání a zpracování železa v pánvi českého ordoviku (Hájkova kronika). Z této doby pochází nálezy u Loděnic, Chýňavy a Nučic. Ruda se zpracovávala v malých pecích za pomoci dřevěného uhlí a dmýchání vzduchu z kožených vaků. Zpracovávala se ruda z výchozů, kde byla větráním uvolněna a přeměněna v limonit. Později byla hlavní pozornost věnována rudám červeným – krevelovým. 1861 počátek kutání v Chrustenicích. Kladenští železářstí podnikatelé, zastoupení Janem Váňou, nálezcem kladenského uhelného ložiska, získali kutací povolení pro průzkum…  číst dále

Jak se šachta zrodila

Podzemí bývalého železnorudného dolu Chrustenice nám bylo známo z dřívějších průzkumů. V roce 1992 jsme důl navštívili s panem Osvaldem, bývalým ředitelem šachty. Při té příležitosti jsme se dověděli spoustu nových informací a příběhů z doby, kdy ještě probíhala těžba. V lednu roku 1995 jsme oslovili ředitele tehdejších Strojíren Chrustenice a.s. pana Semráda a seznámili ho se záměrem záchrany a využití stávajícího podzemí. Po nezbytné úvodní papírové válce – zjištění posledního majitele, vyřízení povolení a dalších formalit – nám bylo sděleno následující: „Vážení přátelé, na základě Vašeho záměru využití historického důlního díla v prostorách Strojírny Chrustenice a.s. na vybudování důlní expozice Vám s potěšením oznamuji, že představenstvo společnosti na svém zasedání dne 14.2.1995 záměr odsouhlasilo…“ Neprodleně byly zahájeny otvírkové práce. Z dolu jsme vyvezli 14 velkoobjemových kontejnerů odpadu (železný šrot, platy,…  číst dále

Středočeský kraj,  Beroun  (BE), Chrustenice