Dřevěný roubený kostel byl postaven r. 1936 pod vedením ing. J. Dostála. Autorem bohaté naivistické řezbářské výzdoby (oltář, křtitelnice) je hrčavský rodák Ondřej Zogata. Ve věži kostela byl původně zavěšen ocelový zvonek z vížky polské školy v Bukovci, ten byl r. 2006 nahrazen novým zvonem.
hrčavský dřevěný kostelík sv. Cyrila a Metoděje
© Jan P. Štěpánek 10/2007
Malebný dřevěný kostelík zasvěcený slovanským věrozvědcům Cyrilu a Metodějovi stojí na severním okraji malebné vesničky Hrčava. Jedná se o obdélnou sroubenou stavbu polygonálně ukončenou se šikmou stanovou střechou s malou čelní vížkou. Na štít kostelíka je přistavěna malá předsíňka, stejně jako za presbyteriem. Hrčavský kostelík je jedním z nejmladších dřevěných kostelů v kraji (1936) a na každoroční Cyrilometodějskou pouť se zde 5. 7. sejde mnoho poutníků ze všech tří zemí. Vyřezávaný oltář je dílem místního rodáka O. Zogatý. Právě touto raritou je obec Hrčava v republice známá. Honosí se titulem nejvýchodnější obec republiky. Soupeří o něj sice s nedalekým Bukovcem, avšak ten sice svým katastrem zasahuje o něco východněji než Hračava, ale centrum Bukovce je více na západ než centrum Hrčavy. Jedině tady na Hrčavě může návštěvník stát v jeden okamžik ve třech státech: v Polsku, Slovensku a naší republice. Tím slavným místem je tzv. Trojmezí. Toto místo je označeno třemi žulovými monolity a od centra Hrčavy je vzdáleno necelé 2 km.

Historie roubeného kostela sv. Cyrila a Metoděje

Dřevěný roubený kostel byl postaven r. 1936 pod vedením ing. J. Dostála. Dne 5. 7. 1936 byl slavnostně vysvěcen p. Stanislavem Weissmannem. Kostel je jedním z nejmladších kostelů v kraji. Je filiálním kostelem římskokatolického farního úřadu v Jablunkově. Autorem bohaté naivistické řezbářské výzdoby (oltář, křtitelnice) je Ondřej Zogata, jednoruký, hluchoněmý hrčavský rodák. Ve věži kostela byl původně zavěšen ocelový zvonek z vížky polské školy v Bukovci, ten byl r. 2006 nahrazen novým zvonem.

23.10. 2011

29.12.2018 18:07 Antonín Tietz
Dobrý večer!
Jmenuji se Antonín Tietz a bydlím v Praze.Ale k podstatnému.Bude to už pár let, cca 3-4,co jsem navštívil tenhle kostelík se svým přítelem Petrem Stankušem.Příjmení mého přítele Vám může někoho připomínat.A sice autora obrazu obou věrozvěstů, který je ve zmíněném kostelíku.Je jím, či přesněji byl MUDr.Karel Stankuš, který zmíněný obraz někdy v polovině 30.let namaloval a věnoval jej tehdejšímu faráři s nímž se přátelil.Jeho jméno neznám..A právě na ten obraz bych se rád znovu podíval.Při první návštěvě Hrčavy jsem s sebou neměl fotoaparát.Pokud jde o datum mé návštěvy,tak přichází v úvahu někdy červen, či červenec 019.A dohodl bych se s pánem, jehož jméno i tlf jsou také zde k dispozici.To je zatím vše. S dostatečným předstihem se ozvu začátkem léta příštího roku.
Moravskoslezský kraj,  Frýdek-Místek  (FM),