Zříceniny tvrze postavené ve 2. pol. 15. st., Janem Beňovským z Hunstruku. Později renesančně a barokně upravena. V 17. st. sloužila jako hospodářská budova, v 19. st. k bydlení, přistavěna terasa. Neudržovaná budova se po r. 1989 zčásti zřítila.
Zbytky tvrze
© Luděk Pitter 06/2005
Obec Beňovy leží západně od Klatov při silnici I/22 spojující Klatovy s Domažlicemi, stejným směrem jako Klatovská hůrka. Zmínku o Beněvech nacházíme v literatuře již počátkem 13. stol. Běňovská tvrz je poprvé zmiňována v 1. polovině 16. stol., ale předpokládá se, že byla postavena již ve 2. polovině 15. stol. Vlastní tvrz se nachází v trojúhelníku ohraničeném silnicí a cestou ke Slunečnému Mlýnu, odkud je také tvrz volně přístupná. Jedná se o jihozápadní část hospodářských budov, v místě vybíhajícího skalního ostrohu. Při stavbě přízemí obdélníkové tvrze bylo využito skály, která tvoří jednu ze stěn, ostatní zdi dosahují tloušťky až 1 m. Přímo při patě skály byla vyhloubena cisterna, z níž obyvatelé tvrze čerpali vodu. Ve 2. polovině 19. stol, kdy byla tvrz znovu upravována k bydlení, přízemí bylo opatřeno ze dvou stran terasou asi dva až tři metry nad úrovní přilehlé louky. Při pohledu z přilehlé, z části podmáčené louky, je dobře vidět přízemí i první patro tvrze se zbytky terasy. Vzhledem ke svažujícímu se pozemku se při pohledu z opačné strany - ze dvora jeví první patro jako přízemí tvrze. Je až neskutečné, že tvrz přežila v nezměněné podobě, přes její využívání místním zemědělským družstvem až do počátku devadesátých let 20. stol., i když se v této době budova již začínala hroutit. Její zkázu urychlil někdo z místních, který z tvrze vyboural použitelné části krovu.
historie

Ve druhé polovině 15. stol., kdy se předpokládá vznik tvrze se v Beňovech usadil Jan Beňovský z Hunstruku. Jeho nástupcem byl Ondřej Samuel ze Šontálu, zvaný „Beňovský na Beňovech" s manželkou Reginou, kteří statek drželi až do roku 1543. Tvrz poté koupili klatovští měšťané Pavel Jelítko a Jan Krbec. V průběhu 17. stol. tvrz sloužila již jen jako hospodářská budova. Koncem 19. stol. byla tvrz opět upravena k bydlení a v té době byla ze dvou stran opatřena terasou. Po druhé světové válce sloužila potřebám zemědělského družstva a po roce 1990 byla v rámci restitučního řízení vrácena potomkům původních majitelů a poté co někdo vyboural zbytky zdravého krovu bylo nutno v roce 2002 strhnout i zbytky střechy, což záhy vedlo k propadnutí stropu a z tvrze se stala zřícenina.

L.P. podle Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, 22.11. 2005

Půdorys místa

Plán tvrze, Beňovy, plán tvrze z roku 1989 před zřícením stavby. Dole spodní úroveň s cisternou a sklepem, uprostřed přízemí a nahoře patro budovy. Křížkovaně značeno středověké zdivo, tečkovaně skalní podloží, mladší zdivo neznačeno. Zaměření a kresba Jiří Úlovec
Úlovec Jiří, Hrady, zámky a tvrze Klatovska, Libri, 2004, s. 16
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek