Farní kostel sv.Jana Křtitele byl založen asi v pol. 14. st. Současná architektura má gotické jádro z 2. pol. 14. st. Pod kostelem se nacházejí krypty. Dnešní úprava věže pochází z poslední třetiny 19. st.,kdy získala věž elegantní novogotický vzhled. Samotný kostel má jednoduchou renesanční podobu.
věž farního kostela
Farní kostel sv.Jana Křtitele leží na severovýchodě historického města Frýdku při městské hradbě. Současná architektura kostela má gotické jádro z 2. poloviny 14. století, kdy vznikl současně s městem, přestavěné po mnoha požárech. Vzrůstem počtu obyvatel byla k původnímu kostelu přistavěna nynější kostelní loď a kaple sv.Anny, sv.Kříže, sv.Jana Nepomuského a Bolestné Panny Marie. Kapli sv.Kříže nechal v r.1688 vystavět tehdejší farář Jindřich Samuel Wolf, s úmyslem postavit do ní kříž, který stával na dolním konci Hluboké ulice a jako jediný zůstal neporušen při požáru města v r.1688, ačkoliv vše kolem strávily plameny. Pod kostelem se nacházejí krypty. Zvláštní je krypta před hlavním oltářem, kam byli pochováváni význační duchovní a nová krypta pod kaplí sv.Anny. Dnešní úprava věže pochází z poslední třetiny 19. století podle návrhu Bedřicha Schmidta, stavitele vídeňského katedrálního chrámu sv.Štěpána, kdy získala věž elegantní novogotický vzhled a její štíhlá cihlová silueta je dominantou celého kraje. Samotný kostel má jednoduchou renesanční podobu nečlenitým půdorysem a jmenovanými kaplemi po obvodě. Svým rozsahem je klasickou ukázkou farního kostela ve stísněném prostředí středověkých měst. V nedávné době byl vnějšek kostela osvětlen slavnostním osvětlením, které mu dodává zajímavou atmosféru.
Farní kostel ve Frýdku (1994), jps7, 31.8. 2004
historie

Farní kostel sv.Jana Křtitele byl založen asi v polovině 14. století zároveň se vznikem města Frýdku. První zmínka o něm pochází ale až z roku 1447. Listinou knížete Kazimíra II. Těšínského z r. 1490 bylo u kostela zřízeno místo kaplanské a 1.8.1604 potvrdil pán Frýdku Bartoloměj Bruntálský z Vrbna příjmy frýdeckého faráře z vrchnostenských důchodů. I když nevíme přesně kdy a kým byl kostel postaven, nepravidelný svislý oblouk mezi presbytářem (prostor u oltáře) a kostelní lodí (až do r.1854) patrně dosvědčuje, že presbytář nynějšího kostela tvořil uzavřený celek, a že tedy byl původním frýdeckým kostelem. Se stavbou kostelní věže se začalo r. 1604, ale v nejistých dobách třicetileté války trvala až do r. 1650. Ještě před dokončením byl za faráře Agricoly pořízen r. 1636 velký zvon a r. 1649 byl vysvěcen hřbitov obehnaný zdí, na němž bylo 5 kaplí. Svou částí u kostela plnila funkci hřbitovní zdi i městská…  číst dále

Farní kostel ve Frýdku (1994) , jps7, 31.8. 2004

půdorys kostela