Hrady.cz
Pohřebiště pražské židovské obce, používané od 14. století do roku 1787. Několikrát bylo rozšířeno zakoupením okolních pozemků, část zabrala nová ulice (dnes 17. listopadu) roku 1903. V letech 1906–08 nová obřadní síň. Dochováno cca 12 000 náhrobků z 15.–18. století, pohřby ve vrstvách nad sebou.
Graficke pismenko Starý hřbitov jako součást pražského židovského města najdete v ulici U starého hřbitova u z dálky viditelné obřadní síně. Pokud nechcete platit drahé vstupné, pokuste se si místo prohlídnout přes plot, a zhruba od místa kde lidé ze síně odchází. Jen pozor, minule mě místní ostraha velice rychle vyexpedovala...

historie

Hřbitov je jedním z nejpamátnějších židovských pohřebišť na celém světě. Začlo se zde pohřbívat v 1. pol. 15. stol., . Za snad nejstarší náhrobek na nynějším hřbitově se považuje ten rabína Abigdora Kara (1439), a tím nejmladším je Mojžíše Becka (1787). Poté zde pohřbívání ustalo, jen roku 1866 bylo sem také přeneseno pár gotických náhrobků z židovského hřbitova v místech Vladislavovy. Na hřbitově má být neuvěřitelná množství (12 000) náhrobních

Staroměstská katovna
    V místech, kde se stýká zeď židovského hřbitova s Uměleckoprůmyslovým muzeem stávalo obydlí staroměstských katů. Polorozpadlou katovnu koupili roku 1768 "starší židovští" jako pozemek k rozšíření svého hřbitova. V té době za ni dali Staroměstské obci 200 zlatých, což nebyla částa nijak závratná. Od roku 1787 se však na židovském hřbitově přestalo pohřbívat a i zchátralá katovna tak vzala za své. Koncem 19. století musely některé

Jaroslav Šefčík , 23.6. 2009