sv. Markéta v jarním hávu
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko Břevnovský benediktýnský klášter je snad nejvýznamější z pražských klášterů. Byl založen již roku 993 sv. Vojtěchem a knížetem Boleslavem II. Pobožným a stal se tak prvním mužským klášterem na území dnešní ČR. Prožil si své světlejší, ale i tmavší (např. poboření husity či období komunismu) chvíle, dnešnímu vzhledu dali rámec oba Dienzenhoferové v rozmezí let 1708-45. Na tisícileté výročí (1993) byl kompletně opraven. Při této příležitosti se klášter též stal tzv. arciopatstvím a v r. 1997 jej poctil svou návštěvou papež Jan Pavel II. Osobně doporučuji prohlídku románské krypty skryté pod kostelem sv. Markéty!

historie

Tato vrcholně barokní stavba vyrostla v rozmezí let 1708-1715 dle plánu K. Dienzenhofera, oltářní obrazy pochází od Petra Brandla. Bohatě zdobený interiér tvořen jakýmsi prostupem eliptických válců. Pod kněžištěm se nachází vzácná trojlodní románská krypta z doby před rokem 1045.
    Mass, Turyna Petr, 29.12. 2004
    973 Ctihodná Mlada Přemyslovna uvádí ženskou větev benediktinského řádu do Čech (klášter sv. Jiří na Pražském hradě). 993 Sv. Vojtěch jako pražský biskup a Boleslav II. jako český kníže zakládají břevnovský klášter, později nazývaný archisterium nebo aricoenobium (arciklášter). Koncem desátého století vzniká snad v Břevnově Kristiánova legenda o počátcích křesťanství v Čechách. 1035-1089 Za opata Menharta je postaven kamenný kostel