Řivnáč

Na zahradách
Hradiště Řivnáč bylo postaveno na vysoké skále nad levým břehem Vltavy v pozdní době kamenné. Bylo první eneolitickou výšinnou lokalitou u nás prozkoumanou v letech 1881-1883 Čeňkem Rýznerem.
Graficke pismenko Místo někdejšího hradiště i vrchol Řivnáče jsou dostupné od turistického rozcestí Levý Hradec po zelené značce nebo z opačné strany z Úholiček po trase naučné stezky Rozhlédni se člověče (souběžně vede i žlutá a zelená značka).
17.2. 2020

historie

Pravěká lokalita Řivnáč se nalézá na vysoké skále s nepřístupnými suťovými svahy nad levým břehem Vltavy na západním okraji Roztok. Poprvé ji prozkoumal a popsal roztocký lékař a amatérský archeolog Čeněk Rýzner v letech 1881-1883, který na tehdejší pastvině nalezl velké množství keramiky i zvířecích kostí. Rýzner zde objevil zemní objekt sloužící k bydlení - sídlištní jámu, která tak poprvé vstoupila do názvosloví české archeologie. Podle

Pravěké dějiny Čech - kolektiv, Role ohrazených poloh v sídelní struktuře řivnáčské kultury (2016) - Vanda Hlubocká, Učenci a pohané - K. Sklenář, 20.12. 2019
    hradiště
     Praha-západ  (PZ)