Zámeček postaven italským rodem Collalto v 17. stol. přestavbou původní lesovny. Dnes v majetku ZO Českého svazu ochránců přírody Kněžice, sídlí zde Chaloupky, středisko pro vzdělávání a výchovu v přírodě.
průčelí

Historie zámečku Chaloupky

Lovecký zámeček byl postaven italským rodem Collalto v 17. stol. přestavbou původní lesovny. Collaltové ji získali po třicetileté válce v rámci konfiskace majetků Albrechta z Valdštejna (jako součást brtnického panství). V dobách morové rány v nedaleké Brtnici (pol. 18. stol.) vzniká v okolí zámečku osada Chaloupky. Po ní získává název i zámeček. Dneska se obec jmenuje Nová Brtnice, ale nikdo z místních jí neřekne jinak než Chaloupky. Po té, co je postaven nový lovecký zámeček Aleje (západně od Kněžic), Chaloupky se stávají opět hájovnou a sídlem lesních správců. Na základě Benešových dekretů byl majetek neprávem zkonfiskován a přešel do správy státních lesů a v šedesátých letech byl tento majetek Collaltům vyplacen. V roce 1993 si od Lesů ČR pronajímá objekt Český svaz ochránců přírody a o rok později objekt kupuje pro účely střediska pro výchovu a vzdělávání v přírodě. To nyní spravují Chaloupky o.p.s. školská zařízení pro zájmové a další vzdělávání. V letech 2002–2004 proběhla rekonstrukce a dostavba střediska, které z kapacitních důvodů přestalo vyhovovat stále se zvětšujícímu zájmu. Rekonstrukce střediska pro vzdělávání a výchovu v přírodě byla v roce 2004 přihlášena do soutěže Stavba Vysočiny a získala cenu veřejnosti.
Martin Kříž , 11.1. 2009
Vysočina,  Třebíč  (TR),