Kamenný pomník Boženy Němcové z r. 1912 stojí v parčíku ve Zlíči při odbočce silnice do Ratibořic. Představuje v křesle sedící spisovatelku s knihou v pravé ruce, která je částečně kryta přehozem s květinovým vzorem. Na nynější místo byl instalován v r. 1975.
Socha Boženy Němcové ve Zlíči
Zlíč je nevelká vesnice se 180 obyvateli, část města Česká Skalice, k němuž přiléhá od severu. Prochází jí silnice spojující Českou Skalici přes Žernov s Červeným Kostelcem. Ves je označována za bránu do Babiččina údolí, protože právě zde odbočuje příjezdová silnice do Ratibořic. Na parkově upravené ploše u této křižovatky se nachází kamenná socha spisovatelky Boženy Němcové. Za parčíkem s pomníkem protéká přivaděč do vodní nádrže Rozkoš, který vychází z Úpy u blízkého jezu vybudovaného r. 1972.
12.4. 2021
popis

Kamenný pomník představuje spisovatelku sedící v křesle, která v pravé ruce drží knihu. Tutéž ruku částečně kryje přehoz s rozvitými růžemi. Čtyřboký kamenný podstavec je 2,9 m vysoký a socha z hořického pískovce měří 2,2 m. Nynější stanoviště je již třetím, na němž byl pomník instalován.

12.4. 2021

historie

V r. 1912 nechal továrník a restauratér Josef Morávek, jinak velký ctitel díla Boženy Němcové, od jejíhož úmrtí tehdy uplynulo právě 50 let, postavit její pomník na zahradě svého rodinného domu ve Zlíči. Měl zároveň připomínat vítězství balkánských Slovanů nad Turky. Pomník z hořického pískovce je dílem sochaře Františka Vejse, který v Hořicích působil na tamější sochařsko-kamenické škole. V r. 1923 daroval nový majitel Morávkovy vily pomník tehdejší obci Zlíč. Obec dar přijala a za pomoci místního dobrovolného hasičského sboru byl pomník přestěhován před bývalou zlíčskou obecnou školu. K jeho slavnostnímu odhalení na novém místě došlo 29. května 1927. Na tomto místě pomník stával až do poloviny 70. let 20. století. V r. 1975 byl restaurován v hořické sochařsko-kamenické škole a poté umístěn na parkově upravené místo při odbočce silnice do Ratibořic, kde stojí dosud. Každý návštěvník Babiččina údolí proto kolem něj projíždí.

Jiří Špaček (s využitím informací různých webových stránek), 12.4. 2021

Královéhradecký kraj,  Náchod  (NA), Zlíč