Původně viniční kaple usedlosti Vondračka. Postavil ji Karel Leopold Bepta r. 1755. V r. 1908 opravena, po zbytek 20. století chátrala, v 60. letech byla určena k demolici. V r. 1970 ji opravila pražská starokatolická farnost, které slouží dodnes.
© Milan Caha 04/2009
Graficke pismenko V oblasti, kde dnes kaple stojí, bývala původně vinice nedaleké usedlosti, později zvané Vondračka (po majiteli Hynku Vondráčkovi, který ji vlastnil v 19. století). Usedlost získal na konci 17. století měšťan a magistrátní radní Karel Leopold Bepta, který nechal starší budovu přestavět na barokní dvůr. Při těchto úpravách dal roku 1755 rovněž postavit na úpatí svahu jednoduchou čtvercovou viniční kapli. Její udržování umožňovala štědrá nadace, kterou kapli Bepta ustanovil. Kromě toho ji svěřil do opatrování poustevníka z náboženské družiny ivanitů, který se o ni staral až do zrušení řádu Josefem II. Poté byla kaple přičleněna k michelské farnosti. Prostředky ...
Milan Caha (zdroj: Škoda, E: Pražské svatyně, Libri, Praha 2002), 5.4. 2009

popis

Kaple je čtvercová s mělkým, na délku položeným obdélným presbytářem. Vnitřek je zaklenut plackou, presbytář má valenou klenbu. Nad jednoduchým obdélným portálem je kasulové okno. Kaple má stanovou střechu se sanktusníkem.

Praha 2-Vinohrady