Na zámek byla po r. 1652 jezuity přestavěna starší zpustlá tvrz. Od r. 1955 budovu užíval státní statek, zámek nebyl udržován a chátral. V r. 1992 se začalo s jeho záchranou, která byla dokončena a zámek zpřístupněn veřejnosti 1. 5. 2008.
Graficke pismenko První ověřené písemné záznamy o Chvalech pocházejí z 12. století, resp. jsou zmíněny v roce 1130 v listině knížete Soběslava I. jako majetek kapituly vyšehradské založené r. 1088. Od poloviny 14. století se Chvaly dostávají do majetku významných pražských měšťanů, například Václava Kříže, jednoho ze zakladatelů Betlémské kaple. Další dochovaný písemný záznam je až z roku 1420, kdy Chvaly byly konfiskovány Pražany a darovány kostelu sv. Michala v Opatovicích na dnešním Novém Městě pražském. V roce 1436 přecházejí Chvaly do majetku Habarta z Hartenbergu, který je vlastnil do roku 1462. Roku 1614 koupil statek Chvaly, tvrz a ves Eustachius ...
Pavel Muchka, 31.8. 2008