Největší přístupné jeskyně v ČR, tvořené dómy, chodbami a obrovskými propastmi. Jeskyně ve vápenci vytvořil Sloupský potok. Jsou bohaté na krápníkové útvary, byly zde nalezeny četné kosterní pozůstatky pravěkých zvířat i lidí. V době nacistické okupace byla v jeskyních podzemní továrna.
Slopusko-šošůvské jeskyně
Vstupní portál do jeskyní.
Navštívli jsme jeskyně na konci července 2005 ve dnech kdy byly příšerná vedra (36°C) a v jeskyních bylo příjemných 7°C :-).Jen ten přechod ven nebyl už tak příjemný. Jinak jeskyně se svou téměř 100 min prohlídkou určitě stojí za to a každý kdo se do těchto míst dostane by si jí neměl nechat ujít. Kromě úchvatné Eliščiny jeskyně, kdy pouštějí hudbu, když vstupujete do tohoto impozantního prostoru musí každého dostat hluboké propasti a v neposlední řadě nejhezčí krápník na světě "Svícen".
Shane.p, 13.8. 2005
turistické

Sloupsko-šošůvské jeskyně-unikátní jeskynní systém považovány mnohými oprávněně za nejkrásnější jeskyně nejen v Moravském Krasu, ale i v republice. Vstup do jeskyní se sice nachází v jižním okraji obce Sloup, ale svými podzemními prostory zabírají celé území mezi obcí Sloup a Šošůvka. Jeskyně drží mnohá nej. Jsou považovány za jedny z nejvelkolepějších co do rozlohy (patří do systému Amatérských jeskyní což je nejdelší jeskynní systém v České republice), ale i krásy, a za jedny z nejdéle zkoumaných jeskyní. Byly vytvořeny Sloupským potokem, který si jimi vyrazil cestu do devonského vápence. Tento potok obtáčí bizardní skalní suk, tzv. skála Hřebenáč (vlastní heslo), a ztrácí se za ním, aby si hloubil pod zemí svůj tok a vystupoval po zesílení jinými přítoky jako říčka Punkva u Punkevních jeskyní. Obec Sloup ve Sloupském údolí tvoří přirozený počátek Suchého žlebu v němž se nalézají i známé Punkevní jeskyně.…  číst dále

historie

Propast nesoucí jméno J. A. Nagela byla objevena tímto matematikem již v roce 1748. Jeskyně Eliščina byla objevena až v 1879, kdy do ní omylem zapadl výše zmíněný místní občan a o dva roky později v roce 1881 byla zpřístupněna veřejnosti. Zbylé části Sloupalo-šošůvských jeskyní byly objeveny a zpřístupněny v letech 1889-1915. Již tehdy dr. M. Kříž osvětlil část jeskyní elektrickými obloukovými lampami, což v té době byla naprostá rarita. Na pozůstatky této elektrifikace hrdě upozorňují jeskynní průvodci. Bohužel zpřístupnění jeskyní přineslo i negativní jev, rozprodávání ulomených krápníků a nalezených pravěkých kostí turistům. I tento nešvar je již naštěstí minulostí a dnes se může návštěvník kochat nádhernou prohlídkou za doprovodu krásných průvodkyň.

Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Sloup