Soustava dvou novodobých rybníků na jihozápadním okraji městyse.
Polešovické rybníky
V Polešovicích je několik významných barokních památek. Jedná se zejména o kostel sv. Petra a Pavla, hospodářský dvůr a býv. sýpku s erby velehradského kláštera. V obci i barokní plastiky. Městys je známá svými rozsáhlými vinnými sklepy a bohatým slováckým folklórem. Místo je vhodné zejména pro cykloturistiku. V okolí zámek v Ořechově a chráněné území Kolébky v oblasti slepých ramen řeky Moravy. Městys lze také využít při toulkách na úpatí Chřibů. Jsou zde restaurace a vinárny.
Milan Náplava, 24.1. 2008
popis

Velký rybník byl vybudován jako členitý s přírodními břehy a zpevněnou hrází. Kamenné prvky doplněny o dřevěné lávky. Na největší navazuje o něco výše druhý menší rybník. Okolí bylo vkusně upraveno a celé údolí má potenciál stát se vyhledávanou scenérií.

historie

Polešovice jsou velice starou obcí, která byla původně v majetku velehradského kláštera. Ten zde již od středověku budoval vinice, vinařská tradice přetrvala dodnes. Klášter i místní obyvatelé využívali od pradávna k rybolovu říční nivu Moravy na jižním okraji obce. V r. 1630 se připomíná rybníček nad Polešovicemi, který byl toho roku obnoven, když byl před tím nějakou dobu pustý. Od té doby odvodňuje území Polešovic hlavně Polešovský potok, který protéká městečkem a později teče územím původních lužních lesů. Na západě se do něj vlévá boční přítok a právě s jeho využitím byla roku 2003 v tzv. „Loučkách“ vybudována soustava dvou rybníků. Loučky byly do té doby zamokřené údolíčko mezi topoly na okraji intenzivně obdělávané krajiny. Na něj navazuje fotbalové hřiště, které dříve sousedilo s dnes zaniklým koupalištěm. Kvůli odvedení spodních vod byl firmou Staveko Uherské Hradiště vybudován velký rybník s hrází a nad ním ještě jeden…  číst dále

Zlínský kraj,  Uherské Hradiště  (UH),