Přírodní rezervace vyhlášena Ministerstvem kultury r. 1976. Její původní výměra činila 31,02 ha, později byla rozšířena na 41,61 ha a poté na současnou výměru 122,3455 ha. Většina území má charakter přirozeného lesa. Stáří porostu je asi 140 až 170 let.
© Luděk Vláčil 08/2016
Přírodní rezervace Kelčský Javorník se rozprostírá na území přírodního parku Hostýnské vrchy v nadmořské výšce 550–864 m n. m. asi 3,5 km západně od obce Rajnochovice. Rezervace představuje lesní porost na příkrém severním úbočí nejvyššího vrcholu Hostýnských vrchů, Kelčského Javorníku (864,7 m n. m.). Důvodem ochrany území je původní pralesovitý porost horských jedlobučin a javořin rostoucích na suťovém svahu porostlém karpatskou květenou a faunou, typickou pro oblast Hostýnských vrchů. Geologický podklad tvoří hlinitopísčité až jílovitohlinité vrstvy pískovců a slepenců. Hlavním druhem stromů jsou zde javor klen, buk lesní, jilm horský, jasan ztepilý a jedle bělokorá. Menší rostlinstvo zastupují různé druhy kapradin, starček vejčitý, měsíčnice vytrvalá, kyčelnice cibulkonosná a devítilistá nebo také lilie zlatohlavá. Z živočišných druhů se tu vyskytuje skokan hnědý, mlok skvrnitý, ropucha obecná, ještěrka živorodá, z ptactva pak strakapoud bělohřbetý, holub doupňák a hřivnáč, pěvuška modrá a lejsek malý. K rezervaci se dostanete z Podhradní Lhoty po zelené turistické značce asi po 6 km. Při jihozápadním okraji rezervace stojí atraktivní rozhledna s dalekým výhledem.
Luděk Vláčil - zdroj: https://nature.hyperlink.cz, http://www.vychodni-morava.cz a další, 5.11. 2016
Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Rajnochovice