Barokní zámek, vystavěný kolem r. 1700 z původní tvrze kterou vlastnil v r. 1670 kladrubský klášter. V r. 1972 byl zámek opraven a rozšířen Josefem Erbenem v empírovém slohu. Nyní se v zámku nachází mateřská škola a kanceláře.
Průčelí zámku ze zahrady
Na místě původní tvrze z 16. století byl postaven barokní zámek, který byl sídlem proboštů z Touškova. Poté co byl zrušen klášter, byl zámek v držení Erbenů, kteří jej empírově v roce 1830 upravili. U zámku stojí klasicistní pivovar a lihovar. Zámek je v soukromém vlastnictví, vnitřek upravován na byty.
7.7. 2002
historie

Ves Čeminy se v pramenech objevuje poprvé v r. 1239, kdy patřila kladrubskému klášteru. V r. 1330 se zde připomíná blíže neurčený Prostěj a pak jeho potomci. Po nich se zde vystřídala řada dalších majitelů. Tvrz si u zdejšího dvora vystavěl teprve Jivan Podmokelský, který získal Čeminy r. 1554. Po řadě dalších majitelů koupil Čeminy v r. 1670 kladrubský klášter, jemuž původně náležely. Klášteru se podařilo navázat na někdejší tradici touškovského proboštství a soustředit v této oblasti do svých rukou statky Čeminy, Komberk, Touškov, Dobronice, Doubravu a Plešnice. Za opata Tobiáše Holmanna (1689 - 1707) snad kolem r. 1700 byl, zřejmě jako organizační a správní středisko tohoto nového celku, postaven v Čeminech ppravděpodobně na místě staré tvrze barokní zámek, jehož podobu však neznáme. Když byl kladrubský klášter r. 1785 zrušen, byl čeminský statek oddělen od ostatního panství a podléhal náboženskému fondu. R. 1790 propůjčil…  číst dále

Další texty historie
Plzeňský kraj,  Plzeň-sever  (PS), Čeminy