Hypotetická středověká tvrz či strážnice na ostrožně nad soutokem Chřibské Kamenice a Doubického potoka. Žádný průzkum zatím nedatoval stáří různorodé zástavby a úpravy ostrožny, historické prameny mlčí.
Chřibská - vodní tvrz
Pohled ze dvora restaurace

Ostrožna je přímo nad řekou a křižovatkou cest Jetřichovice - Dolní Chřibská s odbočku na Doubici. Hned vedle je restaurace, kde jsme si příjemně odpočinuli a dobře najedli. Lokalita je dnes již značená na turistických mapách. Okolí Českosaského Švýcarska vybízí k nádherným procházkám či vyjížďkám.
Jan Šebek , 21.12. 2009

Dolní Chřibská
    Restaurace je v rekonstrukci, zřícenina není přístrupná
    Josef Raffay, 13.8. 2012
    Přístupnost
    Tvrz je přístupná, resp oni to nazývají vyhlídka, jen tam visí cedulka jen pro zákazníky restaurace.
    Jan Pospisil , 19.3. 2015

historie

Na soutoku Chřibské Kamenice a Doubického potoka je ostrožna, která nese známky možného opevnění. Na vrcholové plošině dnes rostou stromy. Nahoru vedou schody, které jsou zřejmě staršího data (stejně jako přisekaná skála), než pravidelné základové zdivo z velkých kvádrů a skalní sklepy. Je možné, že skalisko mohlo být v případě jeho opevnění celé obklopené vodou. V jedné z místních kronik je snad

Ivka (dle Zdeněk Fišera: Skalní hrady zemí Koruny české, Libri, Praha 2004), 22.2. 2010
    Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Chřibská