Hrady.cz
Objekt bývalé cihelny postaven v r.1781 F. A. L. Hergetem na místě bývalé rasovny a koželužny. V l. 1857–58 klasicistně přestavěna. Roku 1995 vyhořela. Díky povodni v r. 2002 byla dokončena oprava až r. 2003. Dnes restaurace.
objekt bývalé Hergetovy cihelny ze staroměstské mostecké věže
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Hergetova cihelna – významná pražská památka patřící neodmyslitelně k panoramatu Malé Strany. Objekt bývalé cihelny z konce 18. století se nachází na levém břehu Vltavy, severně od vyústění náhonu Čertovka zpět do Vltavy. Roku 2003 byla dokončena náročná obnova objektu, který je zapsán na seznamu nemovitých kulturních památek ČR. Slouží jako vyhlášená restaurace.

historie

Jedny z prvních doložených údajů o zástavbě této části Prahy spadají do 14. století. Současný objekt je však mnohem mladší. V roce 1781 nechává na místě staré rasovny a koželužny lidově zvané „Šinderberg“ vystavět František Antonín Linhart Herget novou cihelnu s dvěma vápennými cihlářskámi pecemi, skladem vápna a dalším dvoupodlažním skladem. V roce 1787 prodává objekt J. Zobelovi a F. Schmidtovi. V roce 1840 byl provoz pro nebezpečí vzniku