Botanická zahrada UK založená v r.1772 Scottim de Compostelou původně na Smíchově. Zničena povodní v r.1890 a přesunuta na dnešní místo. Poškozena bombardováním v r.1945. Exponáty tropů, subtropů a vzácných rostlin ve skleníkové a venkovní expozici.
Botanická zahrada
© Jan P. Štěpánek 07/2007
Graficke pismenko Ostrůvek klidu a zeleně uprostřed rušného velkoměsta, to je botanická zahrada Přírodovědecké fakulty University Karlovy na pražském Novém městě na nároží ulic Na Slupi a Benátské.
Na ploše 3,5 ha návštěvník najde krajinářsky velmi zdařile pojaté zahrady s mnoha vzácnými exponáty, mezi nimiž se může volně pohybovat po chodníčcích. Vnitřní expozice je soustředěna ve sklenicích, kde můžeme obdivovat subtropické a tropické rostliny.
Zahrada slouží nejen pro studijní a vědecké potřeby university, ale i jako klidová zóna pro návštěvníky.
Botanická zahrada je přístupná pouze v návštěvní době.

historie

Historie Botanické zahrady se začíná psát v roce 1752, kdy o její zřízení usiloval první profesor lékařství a botaniky na pražské (Karlově) universitě Scotti de Compostella. Avšak až roku 1772 byla zahrada zřízena. Pro její založení byly využity pozemky na levém břehu řeky Vltavy, v prostoru bývalé jezuitské zahrady, naproti smíchovskému předmostí mostu A. Jiráska. V polovině 19. století byla tato zahrada považována za jednu z nejhodnotnějších

Jan P. Štěpánek s využitím stránek University Karlovy, 18.1. 2009

popis

Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty University Karlovy na nároží ulic Benátské a Na Slupi se rozkládá na ploše okolo 3,5 ha a je rozdělena na prostory venkovní a skleníkové. Ve sklenících se nachází stálé expozice věnováné tropům a subtropům. Za zmínku stojí expozice kaktusů a sukulentů ze suchých subtropů. Část sbírek pochází ještě z původní smíchovské botanické zahrady z poloviny 19. století. Venkovní expozice představuje propojení

Praha 2-Nové Město