Trnkův pramen se nachází na konci parku. Podoba altánu dána při rekonstrukci parku podle návrhu ing. arch. Tomáše Jiránka. Navrtán byl v roce 1911. Jedním z navrtaných zdrojů je i pramen Trnka. Minerálka obsahuje hodně solí.
Poděbradský pramen Trnka
© Pavel Vítek 09/2017
Poděbrady jsou lázeňské město rozkládající se na březích Labe, asi 9 km jihovýchodně od Nymburka a 18 km severně od Kolína. Okolo města vede dálnice D11 z Prahy do Hradce Králové. Pramen Trnka najdeme na severním konci lázeňského parku, pojmenovaném Náměstí T. G. Masaryka. Pramen je nedaleko poděbradského nádraží.
popis

Trnkův pramen se nachází na konci parku v moderním altánu, jehož podoba byla dána při celkové rekonstrukci parku dle návrhu ing. arch. Tomáše Jiránka. Navrtán byl v roce 1911. Pramen minerální vody, který vyvěrá ze země sám bez lidského přičinění, na území Poděbrad není a nikdy nebyl. Minerální vodu je díky geologickým podmínkám nutné zachytit vrtem hlubokým alespoň 100 metrů. Z těchto vrtů jsou minerálkovodem napájena pítka vybudovaná v místech někdejších, již zatěsněných vrtů. Samotnou minerální vodu v horninovém prostředí pískovců nelze podle našich zákonů vlastnit. Voda není předmětem vlastnictví. Lze ji pouze užívat na základě povolení vydaného Ministerstvem zdravotnictví prostřednictvím technických zařízení – vrtů. Ty už jsou předmětem vlastnictví obdobně jako stavby. Jedním z navrtaných zdrojů je i pramen Trnka. Ten byl obnoven poblíž nádraží při severním okraji lázeňského parku. Minerálka obsahuje hodně solí, takže tady dvakrát platí:…  číst dále

Středočeský kraj,  Nymburk  (NB), Poděbrady