Hrady.cz
Pozdně renesanční stavba z r. 1629. Pivovar poničen za třicetileté války, vyhořel r. 1697. Výroba piva probíhala do počátku 20. století, později objekt přeměněn na byty a zkušebnu. Pivovarská činnost obnovena r. 2001.
© Milan Caha 01/2008
Graficke pismenko Zmínka o pivovaru Strahovského kláštera sahá do roku 1400. Tehdy byl klášterní pivovar, stojící v osadě Obora, pronajat opatem Janem a dalšími klášterními představiteli měšťanu Menšího Města pražského Petrovi. Kromě něj v té době kanonie vlastnila druhý pivovar, který stál ve vinici pod klášterem. Pivovary byly během husitských válek těžce poškozeny a mnoho let trvalo, než byly opraveny a výroba piva v nich byla obnovena. Právovárečná privilegia byla klášteru potvrzena v roce 1515 Vladislavem Jagellonským, v roce 1591 Rudolfem II. a v roce 1622 Ferdinandem II. V roce 1629 zadal opat Kašpar Questenberk stavbu nového velkého ...
Milan Caha (zdroj: Pavel Vlček (edt.), Umělecké památky Umělecké památky Prahy - Hradčany, Academia, Praha 2000), 3.12. 2007