Hrady.cz
Vodárenská věž (53 m) stojí na místě pův. dřevěné věže, postavené ve 40. letech 14. stol. Ta vyhořela r. 1576 a r. 1577 zde byla postavena věž nová. Několikrát byla poškozena a poté opravena, naposledy po požáru r. 1878, kdy bylo přistavěno patro a přidány hodiny. Svému účelu sloužila do r. 1884.
Graficke pismenko Staroměstská vodárna je dominantou Novotného lávky u Karlova mostu. Dříve zde stála dřevěná věž, která roku 1576 vyhořela a hned roku 1577 byla na jejím místě vystavěna tato věž. Sloužila pro gravitační zásobování veřejných i soukromých kašen na Starém Městě. Vodní nádrž ve výšce 30m byla plněna Vltavskou vodou za pomocí čerpadel. Své funkci přestala sloužit až roku 1884. Po požáru 1878 dostala novou střechu a byly na ní osazeny hodiny.
Sgrafita na zdech zobrazují "Boj se Švédy na Karlově mostě roku 1648". Majitelem je Městská část Praha 1, věž slouží pro klubovny a kanceláře.

historie

Vodárenská věž (53 m vysoká). Věž sloužila pro zásobování vodou veřejných i soukromých kašen na Starém Městě pražském. Dříve zde stávala dřevěná věž, postavena ve 40. letech 14. století, která r. 1576 vyhořela a r. 1577 zde byla postavena nynější vodárenská věž. Požáry dřevěných vodárenských věží vznikaly dost často, protože v zimě se zamrzající vodárenská zařízení rozmrazovala za pomocí otevřeného ohně. Vodárenská věž byla r. 1648 poškozena