Harrachovský palác

Goldbergovský dům
Původně měšťanský dům vznikl po r. 1765 sjednocením starších domů pro J. T. Goldberga z Kholbergu. Autorem přestavby byl A. Schmidt. Současný název získal po r. 1856, kdy jej koupil František Arnošt hrabě z Harrachu. Dnes sídlo několika firem.
© Milan Caha 07/2009
Graficke pismenko Původně měšťanský dům vznikl po roce 1765 sjednocením starších domů. Z nejstarší zástavby se dochoval gotický prostor, dnes na úrovni sklepa. V historii měly domy různé majitele, zejména kolem třicetileté války se zde majitelé rychle střídali. V 18. století jej vlastnil i Václav Ignác hrabě Deym ze Stříteže (majitel a sjednotitel dalšího novoměstského paláce – viz heslo Deymův palác), ten jej však užíval k hospodářským účelům, např. jako sýpku. K zásadní přestavbě a sjednocení několika sousedních objektů přistoupil komerční rada Jiří Tobiáš Goldberg z Kholbergu. Stavba byla dlouho mylně přičítána Palliardimu, nově je však prokázáno autorství ...