Hrady.cz
Renesanční dům ze 16. století na místě dvou gotických domů ze 14. století. Dům postupně vlastnili Šlikové, Lobkowiczové, Martinicové, Kolowratové, Dietrichsteinové. Na začátku 19. století byl palác rozdělen na několik bytů.
© Milan Caha 10/2008
Graficke pismenko Na místě paláce stály dva gotické domy ze 14. století. V 15. století zpustly a počátku druhé poloviny 16. století na jejich místě vystavěli Šlikové vrcholně renesanční dům. Ve třetině 17. století jej pozdně renesančně přestavěli Lobkowiczové. Po nich vlastnili dům Martinicové a v 80. letech 17. století Kolowratové. V roce 1741 dům získali Dietrichsteinové. Na začátku 19. století byl palác rozdělen na několik bytů. Ve 20. století byly několikrát upraveny interiéry.

popis

Čtyřkřídlý dvoupatrový dům. Hlavní průčelí je pozdně renesanční, bosovaný portál je zdoben erbem Kolowratů, rokokové vstupní dveře erbem Dietrichsteinů na klepadle. Sklepy jsou renesanční, většina místností má renesanční klenby, renesanční je i schodiště. Ve dvou místnostech se zachovaly gotické klenby. Ve 2. patře jsou zbytky dřevěných malovaných barokních stropů z konce 17. století.