Hrady.cz
Kamenná litopunkturní stéla pražského jemněhmotného energetického systému, materiálem je slivenecký mramor. Stéla postavena v červenci 2004 dle návrhu slovinského sochaře Marka Pogačnika (1944).
Litopunkturní stéla
Stéla plnící funkci menhiru a obnovující energie v krajině Prahy.
Graficke pismenko Stélu nalezneme v Praze na Žižkově na vrchu zvaný Parukářka, který je v současnosti volně přístupným parkem. Kamenná litopunkturní stéla má rozměry cca 30x30x150 cm, materiálem je slivenecký mramor. Stéla byla postavena v červenci 2004 dle návrhu slovinského sochaře Marka Pogačnika (1944) a realizována neziskovou organizací Cultura Informa Bohemia pod vedením Ing. Jana Tajboše (1960).
Vaculčík, 9.1. 2005

historie

Litopunktura je metoda harmonizace původních krajinných zemských systémů v současných civilizačních centrech a jim odpovídajících urbanizovaných lokalitách. Byla vyvinuta slovinským odborníkem a umělcem Markem Pogačnikem v osmdesátých létech dvacátého století a je podobná akupunktuře lidského těla. Litopunktura pak znamená umísťování kamenných stél na akupunkturní body města nebo krajiny za účelem získání rovnováhy oslabených lokalit. Stély