Hrady.cz
Novorenesanční vila vzniklá podle projektu Antonína Barvitia jako součást komplexu sídla Maxe Gröbeho na pomezí Královských Vinohrad a Vršovic. Původně zde stála venkovská usedlost, jejíž existence je doložena od 17. století.
Dolní Landhauska
Graficke pismenko V jihovýchodním cípu Havlíčkových sadů stojí bývalá usedlost Dolní Landhauska. V dnešní podobě je to dvoupatrová novorenesanční budova s bohatě zdobeným průčelím. Obklopují ji zajímavé terasovité zahrady.
Ťava, 1.7. 2004

historie

Usedlost vznikla nejpozději na počátku 17. stol., kdy je spolu s blízkou Horní Landhauskou (která stávala v místech dnešní Gröbeho vily) uváděna jako Halířovský grunt. Patřily k ní přilehlé pole a vinice. Jméno Landhauska získaly usedlosti po třicetileté válce, kdy sloužily jako příbytek nemocných členů řádu Jezuitů. Počátkem 19. stol. byly nazývány též Pachtův dvůr (byly v držení Františka Václava Pachty z Rájova). Roku 1870 koupil usedlost

Ťava (zdroj: Jiří Koťátko - Pražské usedlosti, Praha 2001), 1.7. 2004