tvrz Dubeč

mladší tvrz
Pozůstaky tvrze vzniklé někdy před r. 1508. Zanikla po pobělohorských konfiskacích, kdy byla Dubeč připojena k Uhříněvsi. Je možné, že její zdivo bylo použito ke stavbě barokní sýpky, stojící na základech starší dubečské tvrze v těsném sousedství.
Celková situace od jihozápadu
zarostlé a zastavěné tvrziště mladší tvrze, v pozadí sýpka se zdivem tvrze starší
Graficke pismenko Jak už to u podobných míst bývá, návštěvu je třeba doporučit zejména mimo vegetační období – četné křoví a plevelovité rostliny vám jinak trosky tvrze zakryjí. Mírně vyvýšené tvrziště na půdorysu čtverce o hraně cca 30m si nejsnáze prohlédnete přes plot domu č. 25, nedaleko konečné busu 228. Nejmohutnější pozůstatek dříve patrně výstavného sídla musíte hledat až na vzdáleném severovýchodním cípu. Druhým výrazným alespoň částečně zachovalým historickým prvkem jsou zbytky vodního příkopu. Dříve obepínal celý objekt, dnes se v částech dochoval na východě a zejména na jihovýchodě – tam je i nyní zaplaven vodou. V lednu 1994 voda v současnosti ...
Mass, Turyna Petr; Historie a stavební podoba tvrzí v Dubči (Praha 10), Jiří Úlovec, 4.7. 2005

historie

Tvrz vznikla neurčito kdy před r. 1508 (v té době je např. tvrz v nedalekém Dubečku již pustá). Oldřich ze Záp provádí renesanční úpravy, vzniká tak patrně v širším okolí nejvýstavnější sídlo. Patrně proto se zde 11. – 14. 6. 1608 uskutečnila (neúspěšná) mírová jednání mezi poselstvem císaře Rudolfa II. a arciknížete Matyáše, jehož vojsko se v kraji usadilo. O pár let později byl Zápským majetek pro podporu stavů konfiskován, přes několik

Mass, Turyna Petr ; Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezku ; "Historie a stavební podoba tvrzí v Dubči (Praha 10)", Jiří Úlovec, 4.7. 2005